maanantai 30. joulukuuta 2019

Joulun välipäivien säätiedotus. 30.12.2019

 Vetistä perunamaata.

Liukasta on jäätiköillä.

Nyt pieni sää päivitys. Jouluna oli täysi lumipeite, pakkanen kävi kahdessatoista asteessa. Sitten alkoi  lauhtua, toissa yönä katosi lumi käytännössä kokonaan. Lämpötila on vaihdellut plus viiden molemmin puolin. Kova läns-lounainen tuuli puhaltelee, leppoisasti kuitenkin.

maanantai 23. joulukuuta 2019

Perinteinen joulukäynnistys. 23. 12. 2019

 Tämä ei vielä todista, että käynnissä on...
 No mittarit ovat lahjomattomat.
Täältä hain todistetta, käy niin puhtaasti, että komea ääni vain kavalsi pyörän olevan käynnissä.

Useana vuonna ovat ilmat suosineet joulukäynnistystä. Nytkin nollassa mittari, siitähän se F Kasi hörähti heti käyntiin. Ajamaan ei olisi lähtenyt ilman kunnon nastoja, tiet ovat todella liukkaat, lunta on nimeksi pelloilla. Leppoisa ilma jatkuu.

perjantai 20. joulukuuta 2019

Ylihuomenna loppuu kaamos! 20.12.2019

Pitkä pimeä alkaa saada auringolta loimeen ylihuomisen jälkeen. Sitä pitää juhlia pienellä nuotioistujaisella. Tiipinkangas on siihen sopiva paikka. Ami ainakin tulossa. Tämä syksyn kuva on otettu Niskankoskella syyskuussa -19. Talvi on tällähetkellä sellainen, kuin talven pitäisi olla. Lämpötila pyörii hieman nollan alapuolella, lunta ei haitaksi asti, helposti voi kulkea lähes joka paikassa piikkikengilläkin. Koska talvi on elettävä, tämä kelpaa.

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Menneen kesän pitimmältä matkalta. 3.11.2019


Plexin kohtaan tulee muutos talven aikana. Jos ihanne turbulenssitilan olisi halunut, tuokin mittarin suoja on liikaa. Ehkä Anssun muovitulostimella olisi saanut koteloiden suojaksi sellaisen kappaleen, joka olisi myötäillyt mittareitten muotoja, samalla suojaten niitä. Päätelmä tästä "kokeilusta," aerodynaaminen pinta aiheuttaa tohinaa enemmän, kuin rikkonainen pinta.

Ja sitten tähän päivään, 21.11.2019 kuukausi päivän pitenemiseen. Lämpöä noin kolme astetta, maa ollut sulana muutaman päivän, mukavat lenkkikelit. 
F Kasi oli niin malttamattoman näköinen,etten malttanut. Satanen yrmyili tyhjän akun kera!

 Marraskuun lopun käynnistys.

 Mutta mistä noin puhtaasti käyvän tietää käyvän?

Rinkimittari on lahomaton, kertoo että jotain koneessa tapahtuu!

perjantai 1. marraskuuta 2019

Näin se menee. 1.11.2019

AJATUS 
En tiedä mistä se tuli, tuli vain!  Nyt pitää saada pleksi F Kasiin. Vähän tukevanpi kun entinen. Euro Motors Center tuli apuun, Saksasta se tulee.
Toki tässä vähän itsekin ihmettelen, miksi?  Ehkä juuri siksi, kun haluaa säilyttää tietynlaisen valinnan vapauden moottoripyöräilyssä, ehkä se valinnan vapaus on yksi suurimmista tekijöistä ajamisen syvimmässä olemuksessa. Saa valita milloin lähtee, saa valita reitin, matkan pituuden, milloin tulee takaisin, miten ajaa tai ajaako lainkaan.
Uskoisin, tämän valinnanvapauden olevan yksi syy gustomointiin, voi käyttää luovuutta taitojensa mukaan. Harvat, jotka ovat ajaneet yli kymmenen vuotta moottoripyörällä tyytyvät tehtaan jäljiltä olevaan kulkuneuvoon. Siihen on pitänyt jotakin laittaa, hyvää tai huonoa, syteen tai saveen.
Nyt valinnan vapaus nostaa pleksin F Kasin keulaan. Kuitenkin muistettakoon, valinnan vapaus säilyy myös pleksin pois nostamiseen!




TOTEUTUS

Saisi olla postilakkoja useamminkin, ei mennyt kun pölähys, niin pleksi oli Saksasta Pörkkiön pöydällä. Viisi kiinnitysosaa, ehkä meikäläisenkin järjen rippeillä tuo kiinnittyy asiallisesti F Kasin tyyryystankoon.

Ei saisi sanoa, ei koskaan. 1.11.2019

Näitäpä ensikesänä! 1.11.2019

Vilhelmiina,  Dorotea, Asele, Lycksele, Storuman, Arvidsjaur, Sorsele  ym.... Näiden paikkakuntien nimikylttejä pitää päästä ensikesänä lueskelemaan, moottoripyörän ja paikan päältä!

maanantai 21. lokakuuta 2019



Ajamaton ajokausi pakettiin. 21.10.2019

Toukokuun alkupuolen kuva edustaan koko ajokauden fiilinkiä, paremminkin olematonta fiilinkiä.

Ajokausi alkoi 18 huhtikuuta virallisella ajosuorituksella kohtuu hyvässä kelissä. Kiertelin Raution Ylivieskan seutuja saadakseni satakilometriä yhdellä istumalla täyteen. Helposti tuli, vielä vähän ylikin..
Tämän jälkeen ilmat kylmenivät, ajot jäivät olemattomiin, yksi Etelä-Pohjanmaan reissu oli pieni valopilkku, kunnes tuli kuukausien taukoja, satunnaista liikehdintää silloin tällöin. En tiedä tuliko edes tuhat viisisataa kilometriä matkassa täyteen.
Kyllä tähän selitys löytyy,  jopa todisteena kierros lääkäreiden ja hoitajien puheilla, joilla, tiedä häntä, oliko mitään merkitystä, ylipainoiselle,oman  fyysiikan rappiolle saattaneelle äijälle.  Mutta se potku tuli jostakin, sitä ei voi harkiten odottaa, nyt pitää saada potku muutokselle. Se tulee vain. Ei voi kieltää, etteikö suuri motiivi ole ensikesän moottoripyörä matkat.  Jos kevään kunto olisi jatkanut rapistumista pitkin kesää, olisi ajoista tullut vaarallisia, ei kunto potkusta huolimatta niin nopeaan parantunut, että pitkiä reissuja olisi voinut tehdä. Se, että kirjoitan tänne, osoittaa jonkinlaista takaisin tuloa, valaistumista,  uudelleen aloittamista. Ei ole ensimmäinen kerta, kun lokakuun lopussa alkaa seuraavan kesän suunnittelu. Nyt siihen on aivan erilainen motivaatio, takana ajamaton kesä,  oma kunto vähintää viisivuotta sitten tasoa.  Eikä vaatteet ahdista enää......
Kummasti alkaa  kartta laatikot kiinnostaa, pyörä on hyvässä kunnossa, renkaatkin antavat vielä mahdollisuuden avata ajokausi sekä ajellakin muutamat matkat. Ketju ei ole oireillut lainkaan, voi tosin olla, että ensikesänä on ketjun ja rattaitten vaihto edessä.
Sitten omaan verstaaseen. Satasen luppoaika pitää lopettaa, samon siirtyä jälleen Mitsin pariin, siinähän talvi mukavasti hurahtaa projektien kimpussa.

Kyllä tämä ilmaston lämpeneminen on kylmää puuhaa....21.9.2019

 Harmaalta näyttää pienen lumisateen jälkeen.
Puut pitivät yllättävän kauan lehtensä, minkä merkki se on?

Ei tullut intiaan-ei eskimo- ei lappalaiskesää tänävuonna lainkaan. Kylmä syyskuu jatkui kylmänä lokakuuna. Viiden asteen yöpakkasia, vetisiä kelejä ja lämpötilat pysyttelivät päivisinkin nolla ja kymmenen välillä. Siis tavanomainen syksy. Nyt jännitetään, tuleeko talvesta tavanomainen, lumipyryineen, paukkupakkasineen, eikä vahingossakaan suvikelejä ennen maaliskuuta.

tiistai 10. syyskuuta 2019

Syyskuun toinen pieni ajelu. 9.9.2019

 Tästä lähti F Kasi...
 Tähän tuli. Hieman avustin.
Matkalla pyörähti pieni virstanpylväs lukema mittariin.

Lämmintä jatkuu, F Kasi tielle, olin tarkistanut, mistä johtui viime reissun lipsuminen, renkaissa pintaa vielä kohtuullisesti, toki hieman ovat kovettuneet käytön puutteessa, mutta ei selitys.
Aloin miettiä Seljesen tiellä tapahtunutta  lipsahdusta, arvelu etupään luistamisesta, ehkä Rossi hallitsee sellaiset, en minä. Se ei siis ollut etupää?  Tarkistin ilmanpaineet edessä 2.5 kg, takana 1.9 kg no niin, F Kasi on aika tarkka paineista, vielä siitä, että ovat etu ja taka balanssissa. Arvelu takapään lipsumisesta osui oikeaan. Tyyräsin kilon lisää painetta. Olin parikertaa havainnut, ettei eturenkaan uusiminen tee niin dramaattista muutosta kuin takarenkaan, tämä vain henkilökohtainen havainto!
Havainto oli myös, että saatoin ajella paikkausten yli kallistella mutkiin aivan rauhallisilla mielin, ei koko ajan jännitystä, odottamista mihin se nyt lipsahtaa. Sepä siitä.
Kannukseen vain suunnistin, kävin kaupassa, Kajaanitien kautta kotiin. Kannuksen rajalla oli tiessä jäljet siinä kohtaa, missä moottoripyöräilija oli tavannut kohtalonsa ajettuaan rekan perään.  Oli vieläkin karua katseltavaa valtavan  ´verilammikon jäänteet.
Kuitenkin näitä tapahtuu, voi tapahtua itsellekin, ei kannata jäädä murehtimaan.
Toki se hiljaiseksi vetää hiljaisen kypärän sisällä. Peitson kautta kasille, Karhin mutkissa kokeilin kumien pitävyyttä hyvin pitivät, tämä syksy ajetaan näillä läskeillä 
Tämäkin ajelu kasasi odotuksia ensikesälle, hyviä odotuksia!

sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Jo oli aikakin. 8.9.2019

 Niskankosken "kuohut" taustalla, pitkästä, pitkästä aikaa moottoripyörä kuva täällä.
 Entisen Ali-Haapalan mittarikenttä toimii jälleen, tuli nostalginen olo!
Kesää jäljellä, itikoita puhdistelin ennen Halsuan risteystä.

Turhaan on täällä ruotia, miksi tämä kesä meni ketuille. Siihen monta syytä, eivätkä ne murehtimalla muuksi muutu. Tahallaan ei tällaista katastrofia itselleen halua. Nyt on vahva usko, että homma alkaa pelittää, eikä sen tarvitse olla edes uskon asian, kamppeet niskaan kypärä päähän baanalle ja menoksi.
Tänä sunnuntaina ilma houkutteli lähtemään ajamaan, ajattelin, nyt jos koskaan, jos ei onnistu, se on siinä ainakin tältä kesältä. Kevytet kamppeet päälle, F Kasi käyntiin, siitä se lähti. Himangan kautta Kannukseen, Toholammille, olin kuullut aikaisemmin, että Ali-Haapalan kentältä saisi menovettä? Se piti itse todeta. F Kasi tuntui menevän kuin tuulispää, en halunut olla pahempana jarruna, äkkiä tulikin huonosti viitoitettu entinen kauppa ja polttoainemittarit näköpiiriin, jarruttelin vähän hätäisesti, en tiedä onko puskikko kasvanut peittelemään kääntymis näköalaa. No ei hätä tämän näköinen, hyvin ehdittiin kääntyä. Totta se oli, mittarit toimivat. Liruttelin muutaman litran tankkiin, vajetta ei ollut syntynyt kuin nimeksi, mutta symbolisena eleenä tämä. Jatkoin Kaustista kohti, tutulla visiirinpesupaikalla putsasin melkoisen itikka armeijan estämästä näkyvyyttä. Ennen Kaustista kääntelin Jylhän risteyksestä oikealle, alkupätkä ei houkutellut mihinkaan nopeusennätyksiin, eikä paljoa tie parannut kun jatkoin kirraaviin mutkiin. Jotenkin tuntui, ettei kannata pahemmin kanttailla. Olin systeemillä tarkistanut eturenkaan ilmanpaineen, vähän piti lisätä. Ajellaan hissukseen.
Pirttiniemen tiukassa mutkassa keula teki epämiellyttävän sivuttaissiirron, onneksi vauhtia ei liikaa, joten korjausliike pelasti tilanteen. Vieläkin vauhti hiljeni, selvä osoitus siitä, mihin muutama sata euroa tulee lähiaikoina katoamaan. Alavetelistä Kokkolaan on suoraa tietä, sillä huolet renkaista unohtui, vilkkaan liikenteen kasitie oli myös suoraa, pieni koukkaus kevyenliikenteen sillalle Perhon joen ylityksessä toi vaihtelua. Niin unohtui  Seljesen mutkatien liukkaudet ja käännyin Karhin mutakatielle. Hyvin meni sekin, kun tiesin varoa eturenkaan lipsumista. Kotona puoli neljän maissa, melkoisissa tunnelmissa!

tiistai 9. heinäkuuta 2019

Kehtooko kirjoittaa....9.7.2019

Puolentoista kuukauden tauko!! Toki siitä ajasta ajokelvotontakin oli, mutta voi voi. Meinasi jäädä  ajot ajamatta. Kaiken takana oma rapistuva kunto, ja se todella itse hankittu! Joku vain tölmäsi sisäisesti äijän liikkeelle, aamuisin lenkkiä, tarkka ruokavalio, siitä se urkenee. Hyvänä potkuna ympärillä tapahtuneet pyörien hankinnat, vaikka aluksi nekin tuntuivat masentavilta, niin ne toiset. Laitan tähän vähän luetteloa: Anssulla säilynyt Ducati, Amilla Deauville, Satun pyörä tuli jo viime syksynä, Suzuki Bandit 600. Miialla Kawasakin R6 molemmat kelpo maantirasseja, Suzuki nellipyttyinen, Kawa kaksi. Päivikki hommas Honda Rebell 500 lievästi gustomi tyylinen viisikymmen heppanen. Aivan hulppea peli käyttöön ja näyttöön. Ei mitään liikaa, eikä liian vähän.
Olin jo latautunut ajojen aloittamiseen, mutta kynnys olikin yllättävän korkea. 
Kunnes tuli viesti Kalajoen kokoukseen pyörillä. Siinä se. Himangalla putosi apina vihdoin selästä, nyt on tiet auki ja mies sekä pyörä iskussa. 

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Kuudenkympin villitys. 19.5.2019

 Ennen Oravaista ensimmäinen tauko. Pieni aterian poikanen ja kahvia tietenkin. Visiiri vaati puhdistusta, samoin Scammi joka ei edes ollut vielä alkanut työskentelemään. Enismmäinen pysähdys, siitäkin harvinainen, että vähensin vaatetta.
 Kaksi mainiota lisuketta, pieni tankkilaukku ja Garmin Zumo. Alpinestar kuuluu samaan joukkoon, sekä tietenkin Scammi.
 Zoomia kokeilin, ei paha!
 Tämä eturengas ei hyvältä näytä eikä tunnu. Nämä Mezlerit ovat olleet rengashistoriani huonoimmat Mezzot!
 Ihmettä lisää sekin, että eturengas kuluu nopeammin kuin takanen. Materiaalivika. Huippu rengas teoriassa, vain teoriassa.
 Alahärmässä tankkasin, bensaa vielä tuli...
 Mutta Härmänportti on painunut flegmaattiseen ankeuteen. Tyhjät ikkunat tuijottivat vastaan.
Voltista Kortesjärvelle päin on tämä mäki, josta pitää melkein aina ottaa kuva.

Kannatti odottaa! Pukemiseen meni vain vilaus, kuitenkin liikaa oli päällä, huomasin sen melkein heti!
Ennen yhdeksää starttasin F Kasin tien päälle.
Nythän on, että matka alkaa kun on ajettu muutama kymmen kilometri. Tämä matka alkoi ensimmäisen tauon jälkeen, tauon pidin Jossain Munsalan kohdilla. Lämpöä oli jo riittämiin, joten pukinesulkeiset tarpeen. Ajaessani olin vilkaissut Riistapirtin suuntaan, eikai sekin ole pistänyt lappua luukulle? Leppoisen lämpimässä saavuimme Kasin kanssa Oravaisiin, Mikko kehoitti kääntymään vasemmalle Oravaisten kirkon kohdilta. En ajanut tätä mukavaa mutkatietä ensimmäistä kertaa, kuiten nautinto aina yhtä suuri. Mikko neuvoi heiman sinne sun tänne, olin laittanut Lehmäjoentien osoitteeksi. Hyvin tulimme Mikkon kanssa toimeen, en noudattanut läheskään sen neuvoja, ja Mikkohan sekosi. Arvelin, että aikoo väkisten käännyttää minut johonkin aivan jorpakkoon menevään latuun. Jatkoin vaiston varassa etenpäin, kääntelinkin parista risteyksestä, mitään kylttejä ei ollut tällä lähinnä metsäautotietä muistuttavalla väylällä. Kai Mikkokin huomasi turhaksi väittelyn, kun tokaisi "aja tätä tietä" Niin tulimme melkein Vöyrin kesksustaan. Loivamutkainen tällä hetkellä vähävetistä Vöyrinjokea myötäilevä tie oli hyvässä kunnossa, pientä, hyvin pientä ylinopeutta kallistelin näitä laatumutkia. Vöyrin kirkolta kääntelin Härmiä kohti. Noin puolessavälissä ajoin tutulle taukopaikalle ilman haruksia olevan maston juurelle. Kahvit joi muutamat kuvat otin. Kevyesti F Kasi taittoi taivalta. Katselin, että tankata pitää, riski liian suuri ajaa kotiin asti... vaikka... Ajelin Alahärmämän risteykseen, ajattelin sipaista Härmän Poritista battery tölkin. Mitä? Sehän oli suljettu, aikalailla sama tunnelma kuin Ali-Haapalan kentällä. Täältä sai vielä kuitenkin bensaa tankin täytteeksi. Vähän apealla mielellä lähdin ajelemaan kirkonkylän läpi. On se pramian näköinen tuo Alahärmän kirkkoo. Knuutilan raittia kurvailin kaksiykköselle, kääntyäkseni melkein heti Kortesjärven risteyksestä oikealle. Voltti oli myös viitoissa vahvoilla. Parinkymmenen kilometrin kuluttua pysähdyin, kuvat mäestä joka ei mitään erikoista esitä, kuitenkin melkein joka kerta siitä kuva pitää ottaa! Kortesjärvi - Pietarsaari tielle tupsahdimme jonkin pienen Toyotan perässä, se kääntyi oikealle, minä vasemmalle. Niin lähdimme Kasin kanssa toteuttamaan otsikon sanomaa! Tällä tiellä on yleisrajoitus kahdeksankymppiä, mutta sen katkoo kuudenkymmenen rajoitukset yhtenään, en liioittele, jos kirjoittelen "kuudenkympin  villityksestä!"
Purmosta erehdyin kääntymään Esseen menevälle  öljysoralle. Jos oli edellinen tie villinnyt kuudenkymmenen rajoituksilla, tämä tie villiintyi vähintään kuudenkymmenen töyssyn ja kuopan yhdistelmillä. Olisihan se pitänyt muistaa. Esseen selvisimme Kasin kanssa ilman suurempia vaurioita, koukkasin vasemmalle, rannikkoa kohti. Kuitenkin muutaman kilometrin päästä kännyin Kaustista kohti, niin viitassa luki, Kaustinen! Toki tätäkin tietä Kaustisille pääsee, mutta ensin on Alavetelit ja Kruunupyyt. Tie on melkein tikkusuoraa hyväpintaista. Vasemmalla näkyy yksi kuvauskohde, aikanaan suurimpia tuore rehu siiloja. Enään ei se pärjää uusille todella jättisiiloille, joten kuvan ottokin on harventunut. Kolmetoista tie olikin seuraava, hidaste, tai kolmelletoista tulo. Ei siinä yhtään autoa näkynyt. Vähissä olivat  Kokkolaan asti. Biskobin kautta kasitielle, jota pitkin tiheässä liikennevirrassa, kotiin. Lämmöt vaihtelivat kahdenkymmenen kahdenkymmenen viiden välillä, missään kohtaa ei ollut liian kuuma tai kylmä. Laatureissu tämäkin.

ps. Kuvat otin uudella Nokian 9 kännykkä kameralla. Tällaiseen tilanne näppäilyyn hyvin sopiva kapulakamera.

torstai 9. toukokuuta 2019

Vihdoinkin pyörä asiaa! 9.5.2019

 Siirsin väliaikaisesti F Kasin ulkoruokintaan, elosuojassa toimelista tapahtumaa niin paljon, etten halunut riskeerata Kasia jalkoihin jäämisellä. Pressunkin nakkasin päälle, kun näytti sateen uhkaa. Ilma lämpenee koko ajan, viikonloppuna on ajeluja tiedossa!

Muuttuu se pikkuhiljaa. 9.5.2019

 Tuo hirmutus, jonka nokkaa näkyy koivujen välistä, voisi viedä ison-Valmetin tittelin seitennolla kakkonen ässältä, mutta  ei vuosien kunniaa niin vain pyhkäkistä maton alle.
F Kasi ujostelee pressun alla, joutui evakkoon vähäksi aikaa.

Jälleen on lumi häipynyt häiritsemästä. Äestelin eilen muutaman hehtaarin kylvökuntoon, yllättävän valmista oli alusta, vaikka taisi olla ensimmäinen kerta kun kinokseen tölmäsin äkeellä, sinnehän se maan sisälle katosi. Lämpenevää on luvassa, F Kasi odottaa jo malttamattomana tielle pääsyä.
Lämpötila näin aamusta lähentelee vasta viittä astetta, eiköhän se siitä!

lauantai 4. toukokuuta 2019

No jopas jotakin ja uusi Nokia ysi! 4.5.2019

Tämä kuva  otettu Nokia ysillä, ensimmäisiä sen luurin kuvia. Onneksi puhuvat yhteen kuutosen kanssa, ei tule installointi ongelmia. Kamera tuntuu laadukkaalta.
Otsikkoon, "jopas nyt jotakin" lunta tietenkin. Sitä tuli lyhyen ajan kuluessa eilen illalla aika mukavasti. Hain ysin Himangalta, eikä ollut kesärengas keli! Alaviirteellä oli fiesta hypännyt kedolle, josta hinausyhtiö sitä houkutteli muun liikenteen sekaan, voi olla, että tarvitsi pientä säätämistä. Syynä varmaan metsätaipaleella melkein sula tie, jossa nopeus nousi hieman liikaa, aukealle tultaessa olikin parikymmentä senttiä lunta, josta oli helppo hypätä ojan toiselle puolelle, tai puolittain sinne. Piti Volkkarinkin ratista ottaa kunnolla kiinni, ettei seurannut perässä, vaikka vauhtia vain nimeksi. Kesärenkaat eivät reagoi jarrupolkimeen, ainakaan hidaste mielessä, kitka minimaalista. Sivuttaispitoa tuntui olevan kohtuullisesti.
Kuvaan, Helken pitäisi tuosta startata fälttyy hommiin. Mitään dramaattista lämpötilan nousua ei ole havaittavissa lähipäivinä. Toivottavasti lumi häipyy vähemmäksi.

 Vähäisestä jäljestä lähti Helken urakka.
Sitkeästi painoi Helke Casen kaasua, tässä jo näkee tulosta. Lumikin alkaa luovuttaa muualtakin kuin kiivujen alta.
Ei luovuttanut lumi vielä. Allaolevat kuvat kertovat enemmän kuin monien rivien sepustukset.
Tallaista sunnuntaina 5.5.2019



perjantai 3. toukokuuta 2019

On se herkkää. 3.5.2019

 Kirkolla piti pyörähtää, kuten kuva osoittaa... autolla..pthyi!
Tähän aikaan vuodesta on turha ennustella säitä, eivät ne siitä miksikään muutu, sää on sitä mitä on!

Vuodet toistavat melkein kellon tarkkudella itseään, kun ottaa pitemmältä aikajaksolta otantoja. Joskus kevät voi narrata tulevansa jo huhtikuun puolella, hieman ähäh kutti meiningillä heittää yllättäen pienen takatalven kehiin.
Nyt voisi hermostua, mitä turhia, muutaman päivän päästä tuokin lumi on muisto vain.
Eipähän kulu pyörien kumit tällaisella ilmalla, kun pitää ne visusti elosuojassa. Ajojen mukaan olemme  lähellä keskiarvoa, ei edes "ilmastonmuutos" ole saanut muutosta aikaan!

maanantai 29. huhtikuuta 2019

Yppärin kautta.26.4.2019

 Kalajoen pohjapuolella pieni kuvaustauko.
 Ei voi sanoa, että F Kasi nauttii lämpimästä, paremminkin koleasta meri tuulesta.
 Mutta Alavieskassa oli jo eri meininki!
Ankeaa Alavieskaa, Lohtajakaan noin luotaan työntävä.

Tuntui mukavan lämpimältä, kun kävin portailla tarkistamassa millaisella varustuksella ajosuoritukseen. Keskivahva oli tutkimuksen tulos. Puolilta päivin lähdin liikenteeseen. Surkeilla lisävarusteilla, en edes reppua ottanut, sehän kertoi, ettei repun sisällä ollut tunnelmallista Airamin termospulloa kuumaa kahvia täynnä. On vain kestettävä  tämä laiskuuden aiheuttaman töppäys. F Kasi ei termoslpulloista välittänyt, kun hyökkäsi tien päälle. Pohjoiseen päin lähdimme. En ajatellut tämän enempää ajo suuntaa, ihminen ajattelee, kun on lämmin, niin on lämmin. Olipas virhe tikki. Himagalla meri muistutti olemassa olostaan jäätävällä viimalla. Lämpö putosi kymmenen astetta, kymmeneen asteeseen. Eihän tässä sokerista olla. Varusteet kompensoivat  ilman muutoksen. Pyörä liikkui herkästi. Minkäänlaista reittisuunnitelmaa ei ollut. Yppärissä tankkasin, aivan Nesteen vierestä lähtee tie Alavieskaan.  Pitihän se hyödyntää. Bonuksena tuli melkein heti viiden asteen lämpötilan nousu. Tuttu tie, hyvä pinta, mukavia kurveja, alkoi jälleen ajossa olla meininkiä. Melkein liian äkkiä tulikin Alavieskan taajama. Pysähdyin, eihän näin nuutuneesta kyläraitista voi olla ottamatta kuvia. Alavieska ei esitä parhaita puoliaan, kun ajelee melkein kylän keskeltä menevää ohitustietä etelään päin. Lämpö kompensoi kuitenkin sen mitä Alavieska ei tarjonnut, sitä olikin jo yhdeksäntoista astetta. Mikko oli huvin vuoksi käytössä, aprikon, ajattaako Raution kautta, kyllä, suoraan vain. Tämä Raution "sisääntuolo" tie on historiallinen, samat kuopat ja routakohoumat olivat jo MZ aikana hidasteena. Lämpö ei laskenut kuin kuuteentoista asteeseen Himangalle tullessa,  nousten siitä lähelle pariakymmentä kun parkkeerasin elosuojaan. Pikkunäppärä toistasataa kilometriä tuttuja teitä, kannatti!

keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Pikku hiljaa, pikku hiljaa... 24.4.2019

Näyttäisi, että alkaa liikehdintää pyörä rintamalla. Savut ovat ottaneet ainakin Otto, Ami ja Anssu. Anssu taitaa ajella par aikaa Harjavaltaa kohti "käyttäjäystävällisellä" Ducatilla. Ei se huono äijä ole, jos yli sadan kilometrin siivuja vetelee pysähtymättä! Melkein heti tuli tieto, että sataviisikymmentä kilometriä yhdellä istumalla oli Anssu ja Ducati taivalta tehneet! Jonkinlainen nuutuminen esti tänään lähtemästä edes postilaatikolle asti, ei hyvä!

maanantai 22. huhtikuuta 2019

Liikkuvat jäätkö estävät lämpenemisen. Toisen pääsiäispäivän ajelu. 22.4.2019

Epätarkka kuva, mutta tärkeää asiaa. Etummaisessa kumissa parin sadan vajaus.
Oli hyytävä keli Ohtakarissa.
Vesi velloi pahimmoitten jäitten välissä, sieltä sitä kylmää riittää!

Tähän ajeluun kuului kaksi kymmentä. Ensimmäinen, lähden ajamaan kun lämpötila on kymmenessä asteessa, laitoin kymmeneltä Airamiin kahvit.  Olin haalinut varusteet jo valmiiksi, mutta lämpömittari ei hievahtanutkaan kahdeksasta lämpö asteesta. Kävin varmistamassa portailla, josko mittari ei tietäisi mistään, ei tiennytkään ilma oli paljon kylmempää!
Puoli kahdeltatoista maaginen raja ylittyi, kamppeet päälle ja ajelemaan. Sainsalon tie on hyvässä kunnossa, harvana keväänä ollut näin ajettava!
Ajoin vanhalle tielle, kallistelin varovasti mutkia, pahemmin ei kuitenkaa hiekkaa näkynyt, edes äkkimutkassa. Tuuli piti mielen virkeänä, ei tullut mieleenkään väsähtää kirkkaan auringon paisteen  yrittäessä saada hieman lämpöä tuulen sekaan. Marinkaisten aukealla vasta kylmästi tuuli, merellä näkyi valkoista ja tumman sinistä, ei hyvä.
Kasitietä päästelin Systeemille, renkaat tuntuivat olevan vain puolillaan ilmaa, kun tarkkailin ajoa, varsinkin mutkissa ja tien urissa. Kaksisataa grammaa laitoin eteen, taka en mitään. Niin se mielikuvitus saa vallan kumien vailenemisessakin!  Päätin karaista itseni, käännämpä Ohtakariin! Päin kylmää ajelin F Kasilla, sehän ei kylmästä mitään tiennyt, paukutteli kevättä rinnassa  nelosella ja viitosella kirkonkylää kohti. Ei minullakaan mitään hätää ollut, nyt kun ilmaakin oli molemmissa renkaissa....Lätin jälkeen alkanut metsä suojeli hieman tuulelta, kuitenkin vihurit tulivat puidenkin läpi. Sinisalot pitivät puhurit ulkopuolella, ja Schubert uudella kaulurilla oli kiitettävän tiivis. Kun merinäkymä aukesi maasillalla, tajusin, mistä se kylmä oikein tulee! Kuvistakin näkyy tilanne. Fiilinkiä vain meinasi painaa, vaikka sää oli mitä oli. Kotiin ajelin kasitien kautta, pyörä elosuojaan, manasin koleaa tuulta, ajofiilinkiä olisi ollut vaikka muille jakaa. Mutta tästä on hyvä jatkaa!
ps. Kahavit join keittiön pöydän ääressä....



torstai 18. huhtikuuta 2019

Ajokausi 2019 aukesi. 18.4.2019


Kilometrimäärä 100  tuli täyteen jossakin Raution paikkeilla. Siihen kertyi muutamkymmen kotiin tultaessa. 

 Ketjun rasvasin, muita huoltoja en vielä tehnyt.
 Huomenna F Kasi saa kunnon pesun!

Tänä vuonna tuntui, että ajokauden alku siirtyy ja siirtyy lähelle juhannusta! Mutta tänään torstaina alkoi olla niin lämmin, ettei mitään esteitä pienelle ajosuoritteelle. Laittelin puolenpäivän jälkeen ajokamppeet päällä, pyörän olin jo aamulla ajanut pihalle, etiäinen? Ketjun rasvasin, pyörä käyntiin ykkönen päälle, siitä se lähti. Sanisalontie melkein kesäisessä kunnossa, ei puhettakaan ajotaiteilusta tällä kertaa, ei edes jalkatappeja tarvinnut ylenmäärin isänmaata kohti painaa. Bensamittari huuteli tankkausta, pienen lenkin olisi vielä tehnyt, mutta varmuus parasta. Systeemillä liruttelin ysikasia, yllättäen sitä menikin kaksitoista litraa. Tiukkaa olisi tehnyt jos jäljellä olevalla määrällä yrittänyt kotiin päästä, lenkin tehtyä. Pohjoiseen päin annoin  F Kasin notkistella talvella jäykistyneitä niveliä ja laakereita,  taisi ohjaajalla olla enemmän tarvetta notkisteluun. Yhtätoista astetta näytti lämpö. Kun tuulikin tuli taka vasemmalta, oli oikein leppoisaa ajella. Ehkä voisi sanoa, ihan mistä tuullut fiilinki oli heti korkealla. Tunne, että vuosi on mennyt, mutta ei pahemmin tehnyt vaurioita ei pyörään, eikä vielä ohjaajaankaan, antoi ylimääräsita adreanaalia vereen nauttia moottoripyörällä ajosta. Kalajoella taisi pyörteilevä tuuli koukata jo hieman etuvasemmaltakin, tunsihan sen, jäiltä tulevan viiman! Mutta minä käännyinkin Ylivieskaan kohti, ihalin lämpömittarin koko ajan nousevaa numeropeliä, hetkessä viisitoista astetta, sehän tuntui jo kuumalta, kun tuuli puhalsi takaa. Jos pyörässä olisi kate, taka tuuli olisi ikävä seuralainen.
Sanoilla ei voi kuvata tätä kevään ensimmäistä laitumelle pääsyä, varmaan hevosista ja lehmistä tuntuu samalta. Ehkä tässä ihmisen ja eläimen tunnepuoli on hyvin lähellä toisiaan.
Ennen Ylivieskaa kääntelin risteyksestä, jossa luki Kokkola, oikealle. Nyt tuli vääntävän pyörän "ominaisuus" esille, en katsonut vaihdenäyttöä, oletin kakkosen olevan töissä, ja käänsin kapulaa oletuksen mukaisesti. Olikin kolmonen, F Kasi lähti kuin jänes haavalta, tuli pieni kiire lyödä pyörää oikein kunnolla vinosuuntaan tien pinnasta katsottuna. Mutta nykyajan kumit ovat pitokyvyltään meikäläisen rohkeuden ylittäviä moninkertaisesti. Onneksi ei irtosoraa asfaltilla. Rautioon kääntelin risteyksestä, josta vasemmalle käännyttäessä olisi tavoittanut Seivin Asema seudun. "Laverdatie" on vuodesta vuoteen yhtä hyvässä kunnossa, jos tuolla pätkällä ei fiilinki nouse, ei missään.  Kamikaze mutkia siinä ei ole, vaan fiilingin tekee tavattoman hyvä pinta. Raution läpi ajelin hiljalleen, katselin, joko Raution NS,n seinään on naulattu uuden omistajan nimi, vielä sitä koristi vanha omistuskirjoitus. Ilo hyvästä tiestä loppuu, kun käännytään Himagalle vievälle, huippukliimaksi tulee Pahkalan ja Pöntiön välisellä  osuudella. Jos alkaa hermostuttaa röykkyytys, kannattaa visioida tilanne, ajan jäykkä peräisellä Harrikalla istuen takasuojan päällä, välittäjäaineena vanha kulunut lampaan nahan palanen. Tie muuttuukin äkkiä F Kasin alla mukiinmeneväksi baanaksi. Kasitiellä oli paljon liikennettä, joten ajelin sen mukaisesti kotiin. Täydellinen ajokauden avaus. Alaviirteen aukealla meri muistutti jäiltä tulevalla tuulella, ettei  kesäkelissä ajella!