lauantai 8. toukokuuta 2010

Säärintama

Kun muisti vanhenee, on hyvä taltioida esim. aloituskilometrit  ylös.
Eskolan ylikulkusillalla pysähdys. Tästä se matka vasta alkaa.
Sievissä näkyy jo säärintama, joka tietää muutosta.
Oksavalla täysi "talvi" visiiriin tuli jo muutama vesipisara.
Samasta paikasta taaksepäin.
Reisjärven takana pilkottaa sininen taivas.
Samasta paikasta taaksepäin, kylmien pilvien alta on tultu.
Paparazzikeikka paloauton perään.
Kulo uhkaa levitä väärään paikkaan.
Jano tulee sammutustöissä
Olisiko vesi vähissä?
Päivän paras ateria.
Lestijoki satametriä vanha.

Ennen varsinaista ajosuoritetta teimme Ksatasen kanssa pienen lenkin Lohtajan Suoraan. Pitihän Äiteinpäiväkukka hakea, ilman "Äiteetä" eivät nämäkään reissut onnistuisi,  ja vaikka ajomatkat ovat mukavia, pitää olla paikka johon niiltä palata.

Tämän päivän teemaksi muodostui osa ympyrän kehästä?
Katselin eilen illalla sääkarttoja, ja havainto oli, että kun Lohtajan tienoille tökkää karttaan harpin piikin ja pyöräyttää puoliympyrän, jonka säde on n. satakilometriä, sisälle jää lämmin pilvetön alue, kehän takana näyttäisi olevan takatalven oireita. 
Tämä täytyi tutkia. Kannuksen kautta Eskolaan, jossa ensimmäinen pysähdys, lämpömittari optimistisessa kolmessatoista. Sievissä alkoi näkyä jo yhtenäistä pilvirintamaa edessäpäin. Arvan heitto, Reisjärven suunta? Kärsämäkeen päin? Haapajärven suunta? Haapajärvi voitti. Nivalassa alkoi jo tuntua että tuuli ei oikein ystävälliseltä vaikuta. Oksavalla tuli vähän vettä, ilma muuttui kylmäksi. 
Päättelin, että tuo satakilometriä piti hyvin paikkansa. Haapajärveltä Reisjärveä kohti, olimme Ksatasen kanssa lähellä kylmän ja lämpimän ilman rajaa, muutama kilometri Reisjärveä kohti nosti jo lämpötilaa parilla asteella. Lestijärvi olisi seuraava etappi, pysyisin jo lämpimän ilmamassan alueella. Pieni poikkeama tuli reittiin, kun paloauto houkutteli seuraamaan, ja löytyihän pieni kulopalo, joka ei millään olisi malttanut pysyä pellon puolella. 
Muutama kuva, ja taas toteuttamaan reittisuunnitelmaa. 
Lestijoen alkulähteillä evästin. Halsualle päin tie kaartelee mukavasti, ajo joka  alusta asti oli tuntunut mukavalta muuttui aivan mahtavaksi. Tänä vuonna on  päässyt paljon nopeammin ajoon kiinni kuin viimekesänä? Mistähän johtunee? Halsualla päätin lopettaa kehän kiertämisen, tulihan todistetuksi, että ainakin Äiteinpäivän aaton sääennuste piti paikkansa. 
Kokkolaa kohti laskettelimme yhä lämpenevässä säässä. Tuuli oli voimakasta, en oikein tiennyt mistä suunnasta se tuli, mutta Alavetelissä liehuva lippu kertoi, etuoikealta tulevan. 
Kokkolassa nousi lämpö ensimmäisen kerran tänä vuonna yli kahdenkymmenen asteen. 
Mukava tutkimusmatka päättyi kello kaksi. 

Ei kommentteja: