sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Märkä reissu Ouluun

Jossain Revonlahden seutuvilla. Tästä kun lähdin Ouluun päin, alkoi sade.
Hommat hoidossa, sade vetää vähän henkeä,  mutta tien päällä tuli taasen vettä!
Pyhäjoen vanhan sillan kupeessa ei sateesta enää tietoakaan, joessa vettä kohtalaisesti.

Aamulla seitsemän aikaan suristelimme, Ksatanen ja minä kasitielle, suuntana Oulu. Jukkola Systemissä juotin pyörän, nyt oli tankki täynnä ajella tämä  reissu huolettomasti. Ilma vajaa kymppiasteista,  tuuli vasemmalta.  Himangalla näkyi meripilveä taivaalla, joka kuitenkin kuivui ennen Kalajokea pieniksi pilventörskyiksi. 
Ksatanen oli menopäällä, mutta en päästänyt nopeutta karkaamaan laittomiin lukemiin, aikaa oli.   Uusi takakumi on tunteeton tien urille, kummallista, että kulunut takanen vaikuttaa enemmän ajovakauteen, kuin kulunut etunen? Parhalahden tienhaarassa havahduin kummalliseen tunteeseen, olinko yksin tällä tiellä. Yhtään autoa eikä moottoripyörää en ollut tänä aamuna nähnyt!  Asia korjaantui  ennen Raahea. 
Edessä alkoi näkyä tummia pilviröykkiöitä, Raahen jälkeen tie oli märkä parin kilometrin matkalta.  Ei tarvinnut olla paljoa lukenut sääennustaja kun tiesi, ettei tältä reissulta kuivana selvitä. 
Vaikka tie oli melkein tikkusuoraa, tylsää, sanoisi joku, ajonautinto oli katossa.  Ksatanen näytti parhaat puolensa, kulku junan vakaata,  moottori kävi tasaisesti voimaa uhkuen.  Katselin pyörän kelloa, olin melkein tunnin etuajassa. Käännyin seuraavalle pysäkille, jossa jalottelin, ja tietenkin muutamat kuvat matkapyörästä.  Taivas oli jo mustien pilvien peitossa,  lupaavia roikkupilviä näkyi menosuunnassa. Ennen Taukokartanoa alkoi sade. Tupoksen abc,ltä ostin pari kertakäyttö sadetakkia, saisivat olla suojana tokokentällä. Moottoritie oli tyhjä.  Huristelin vähän toistasataa Kaukovainion risteykseen, siinä rampiin, oikealle vajaa kilometrin, olinkin jo Haukkukeitaalla. 
Sade ropisi mukavasti kypärään kun sammutin pyörän. 
Vettä tulikin melkein koko kisan ajan.  Pyörän  päälle jättämäni ajotakki oli raskas kun puin sen puolikahden maissa iltapäivällä päälle. Mutta nopeasti ajoviima kuivasi pintakosteuden, moottoritiellä huristellessa.  Ksatanen on vahva "motari" nopeuksissa. Pieni kahvan kääntö vasemmalla kaistalla, ja taas on tie edessä vapaa. Sade jatkui melkein samaan paikkaan mistä aamulla oli alkanut. Ilma oli leppoisan lämmintä. Raahessa kasitie on taasen lähempänä merta,  sen huomasi tuulen kylmenemisestä.  Pyhäjoella pysähdyin ottamaan kuvia vanhasta sillasta.  Kevyesti rullasi pyörä kotia kohti.  Maisemat keväisen vehmaita, muutama peltotraktori puuhasteli kylvötöissä.  Neljä joutsenta lensi tien suuntaisesti,  teki mieli huutaa, menette väärään suuntaan, kaipa reittinsä tunsivat. Aurinko näyttäytyi tuulen riepottelemien pilvien raosta. Kalajoen sillalla tuuli pisti todella kylmän piikin mereltä päin. Sunnuntai  liikenteen seassa ajelin rauhallisesti kotiin.  On hyvä vähän pitemmän matkan pyörä tuo Ksatanen!
Kotona ruuvasin öljypropun auki, on voiteluaineen vaihdon aika. Lipevästi lorisi kuuma neste astiaan!

Ei kommentteja: