sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Asfalttia ja soraa. 31.5.2015

 Pienempi on poni, isompi hevonen.
 Huonossa hapessa on Vuolteelta Kajaanitielle menevä öljysora.
Tässä tulosuuntaan. Röykkyytys huolehtii siitä, ettei mutkiin tule ajettua liian kovaa, ei edes kovaa..

Hieman tuntui lepposammalta ilma kun kävin sitä nuuhkimassa puolilta päivin. Tämän kesän ensimmäinen virallisen ajopuvun retki oli alkamassa. Kengissä vielä tingein. Kirkon kautta Karhin tielle, Nissanin perässä viittäkymppiä Marinkaisiin. Poikkesin kuvaamaan isoa hevosta ja normaalinkokoista ponia. Eivät kiinnostuneet poseeraamaan. Kasitiellä käänsin pohjoiseen, Systeemillä liruttelin. Sitten suuntaan Himanka. Hillilän kautta Kannukseen, jossa testasin uuden alikululun. Ei tullut niskaan, vaikka F Kasi vähän jysäytti kun löysäsin kaasua. Kajaanintietä Vuolteen risteykseen, alkoi ensimmäinen soratie pätkä. Tuli mukavat seitsenkymmen luvun fiilingit, F Kasi on osoittautunut mainioksi taivaltajaksi myös soralla. Nautinnollisesti luistatin muutamat jyrkemmät mutkat. Mutta voi kauhistus, Vuoteelta Kajaanitielle menevä öljysora pätkä muistutti Karesuvannon - Pajalan Ruotsinpuoleista tiepahasta. Neljäkymppiä kakkosella hirvitti. Piti pysähtyä katsomaan onko pyörässä kaikki osat tallella. Samalla kuva tiestä, joka tosin antaa kalpean aavistuksen todellisuudesta. Helpotus oli kun Kajaanitie alkoi vilistä F Kasin etupyörän alle. Jopas tuntui  mukavalta ajella. Peitsoa kohti, mutta vain vähän matkaa, soratie fiilinki oli jäänyt päälle. Tämä Ruotsalolle menevä tie onkin tarpeeksi kiharainen, en malttanut kääntyä kasille, vaan ajoin vielä vanhalle tielle menevän sorapätkän.  Jotenkin tuntui, että MZ pitää laittaa viimeistään ensikesäksi kuntoon, juuri näitä päälystämättömiä pätkiä varten. Kasitietä ajelin jopa vähän lämpimämmässä ilmassa kuin reissun alussa. Mukava, vaihteleva, lyhyt ajopätkä.

torstai 28. toukokuuta 2015

Rata-ja linjapäivitystä. 27.5.2015

 Pyörän mitan kapinallinen!
 Vielä se siinä kököttää.
 Synkeähkön näköistä.
 Kannus seuraava pysäkki?
 F Kasia hermostutti tuo leveä peräkärry.
 Outo silta Himangalla, Kasilla halu poistua kuvasta.
 Tällaisen uoman yli.
 Maadoitettu linja!
 Sieltä se on tulossa.
F Kasi ei ole mikään sepelimylly!

Ajamaan kova hinku. Vaatetta kuitenkin laitoin päälle enemmän mitä lämpömittari neuvoi. F Kasi ilahtui kuin pääsi verryttelemään. Kokkolaan päin suuntasimme, eikä vaatetta lainkaan liikaa. Tuuli tuli rajusti vastaan, mutta niin paljon oli päällä, että kilpistyi ennen iholle tuloa. Koukkasin Ruotsalon kautta, kuuttakymppiä ajelin hieman kuoppaista tietä kilometri kaupalla, kunnes sai nostaa kahdeksaankymppiin. Vitikan tienhaarassa lasinsiruja, merkkinä iltapäivän kolarista. Käännyin pohjoiseen, Suonperän tielle kotieläinpuiston risteyksestä. Oli mukava ajella  hiljalleen tuttua tietä, MZ tillä tästä useasti aikoinaan kiersin. Kajaanitiellä kiersin kapulan tuttuun asentoon. Riipan pysäkillä pysähdys ajokieltomerkin taakse. Kuvia muutama ankeasta maisemasta, asema säälittävän yksin sepelin keskellä. Äkkiä pois. Kannuksesta käännyin Junkalan tielle, jota jatkoinkin Saarenpäätä kohti. Sattumalta huomasin mukavan näköisen sillan, käännyin sinne, ja taas siltapysäköijä iski! Kuvia muutama. Sitten jatkoin joen toistapuolta, aivan outoa seutua, perunapeltoja silmän kantamattomiin, mukavia sokkeloisia teitä, kaipa täältä jostain poiskin pääsee. Puusaaren risteyksessä tulin Kannus-Himanka tielle. Kasitiellä oli alkanut tuulla kunnolla. F Kasi paineli vastatuuleen voimakkaalla otteella, nyt oli fiilinkiä ja meininkiä. Annoin mennä Houraatin mäelle asti, jossa käännyin vasemmalle, pitihän tehdä linjapäivitys. Jo näkyi yksi uusi tolppa valmiina, etelästätulevan linjan päässä. Kuvia jälleen. Kotiin ajelin myötätuulessa, loppua kohti paraneva reissu, eikä vaatetta yhtään liikaa!

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Aukiolo ajat hakusassa. 24.5.2015

 Tässäkin nostalgiaa. Olen kuvanut tällä paikalla MZ,in Satasen ja nyt F Kasin.
 Teerijärven ulappaa.
Tällä kai säännöstellään järven pinnan korkeutta?

Tälle pyhälle suunnittelin kunnon ajosuoritetta, kannustimena ennusteet ilmojen lämpenemisestä. Eivät lämmenneet! Vaatteet on keksitty, F Kasi tienpäälle ennen puoltapäivää. Olihan hyötyajokin tiedossa, kaupat Lohtajalla helluntain ansiosta kiinni. Uskoin maakunnasta löytyvän aukinaisiakin. Jos ei muuta, ABC,kin kelpaa. Vaatetta laitoin päälle kohtuullisesti, vähän jätin pois kun nyt jo toukokuun loppu... Kasitie kutsui jälleen, nyt suuntana etelä. Yksitoista ja puoli astetta alkulämpötila. Siinä se pysyikin Kokkolaan asti. Alkaen laskea, kun ajelin Jyväskylän tietä.  Tuulikin kohtalainen. Ei kuitenkaan eilisen luokkaa. Siellä missä aurinko pilkati esiin, nousi mittari heti pari astetta. Ajo oli kuitenkin kohdallaan nautiskelin kevyestä menosta, vaikka sivutuuli yritti olla eri mieltä. F Kasille tunnustus, ei ole lainkaan sivutuuliherkkä. Teerijärven kautta kääntelin, aikomuksena käydä Kallen moottoripyörä liikettä katsastamassa. Helpotus oli kova, kun huomasin vanhan meijerin olevan melkein täynnä hyvännäköisiä tuontipyöriä. Mukavat muistot reissuista Kallen autotallille tulivat mieleen. Kaustisilta Ali-Haapalaan, päätin, jos kauppa kiinni tankkauksen jälkeen seuraava pysähdys Ylivieskan abc. Kauppa oli auki, ostokset takalaukkuun, nyt oli suunta sama kuin pariviikkoa sitten. Ullavan kautta Kälviälle. Tie on yllättäväsit tasoittuntu viimevuodesta, en tiedä miksi. Muutamat paikkaukset eivät sitä selitä. Tämä on aina yhtä mukava pätkä Kälviälle asti. Eikä Peitson tiekään hullumalta vaikuta. Kun kasitiellä vielä kääntelin kapulaa nopeusrajoitukseen asti, oli fiilinki tällekin reissulle taattu. Kylmä, mutta muuten arvonsamukainen kauppareissu.

perjantai 22. toukokuuta 2015

Tuuli joka puolelta! 22.5.2015

 Tuuli kova, vaikeaa jopa saada horisontti suoraan.
 Tämä näkymä ei ole paljoa muuttunut lähiaikoina.
 Nyt vaihteeksi oma pyörä kuvassa.
Tässä taiteellinen kuva puolikkaasta pyörästä...

Sattuneesta syystä ajoon lähtö venyi kahdeksaan illalla. Ilma ollut koko päivän leppoisaa, eikä iltakaan näyttänyt tuovan poikkeusta. Mutta tuuli oli hurja. Ajelin kasitien kautta kirkolle, F Kasi ei tuulesta välittänyt minkään vertaa. Ohtakariin kallistelin armeijan autojen perässä, niitä onkin nyt liikkeellä leirin takia joka puolella. Vaikka tuuli oli kova, ei meri  pahemmin käynyt. Mantereen neljästätoista asteesta putosi Ohtakarissa yhteentoista. Mutta leppoisa ilma ei siitä pahemminkaan viilentynyt. Karhin mutkat kallistelin keskinopeaa vauhtia. Tie on jo talven hiekkojen jäljiltä puhdas. Kasitiellä hyvässä tunnelmassa päästelin sivu-vasta-myötätuulessa, hmm... ei oikein tiennyt mistä se repi, mutta voimakas oli tuuli. Lyhyt, mutta mukava ajelu.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Mikä merkki? 20.5.2015

 Tämän hirvityksen merkki myös kateissa. Traktori on Case Maxum
Tätä otsikko varsinaisesti tarkoittaa.


Hieman näyttäisi siltä, että kuviin tulee aina omia ajoneuvoja,  korjataan nyt tilanne.  Yläkuvassa Jarin esittelemä raivausfältti Casen perässä. Nyt siihen tarvitaan kaksisataa heppaa että liikkuu, kuusikymmenluvulla tuota samaa fälttiä veti 50 heppainen Fiat catepillari.
Sateessa ajelin Systeemille autolla! (pthyi!) Siellä sadetta sateessa vietti tällainen pyörä. Kovat hörpyt pullossa.... kuskia varten?

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Koleahko huomioliivien koeajo. 17.5.2015

 F Kasi Keski-Pohjalaisessa järvimaisemassa.
 Komea sivuprofiili
Lukemattomia kertoja ovat pyörät tässä poseeranneet.

Kun hain Satasen etusen Vianorilta, tarttui käteen hyvästä kankaasta tehty huomioliivi. Materiaali niin vankkaa, että kestää moottoripyörän vauhdin tuulen tuiverruksineen. Huomioliivin koeajao? Ei oikein hyvältä otsikolta tunnu, jos autoilijat eivät huomaa, niin.... jos huomaavat, on liivi hyvä! Parempi, ettei tuota ensinmäistä vaihtoehtoa tarvitse todeta.
Ajoon F Kasilla, vaikka olisi ollut Satasen huki. Syynä Satasen startin laiskuminen, joten  päätin ottaa sen myöhemmin tarkkailun alle, olkoon F Kasi korvaavana kuljettimena.
Ennusteen mukaan piti sään olla kesäisen lämmin, mitä vielä. Kostean kylmää hönki joka puolelta, onneksi kerrospukeutuminen on keksitty, eikä hönkä päässyt iholle asti. Kokkolaan päin jälleen kasia viiletimme  sallittuja nopeuksia, autojakin liikenteessä yllättävän paljon. Jyväskylän tielle, Alavetelistä Seljesen polulle. Tie oli paremmassa kunnossa kun muistin. Pysähdyin tutulle paikalle kuvaamaan, tausta on pysynyt samana jo viidentoista vuoden ajan, kun olen täällä liikkunut ja pyöriä kuvannut. Kurvailin mutkatietä sopivaa kruisailuvauhtia, F Kasin ominaisuudet mutkiin jäivät käyttämättä melkein kokonaan. Kuitenkin matka joutui. Jylhän kylän kyltin jälkeinen mutka kirraa loputtoman tuntuisesti oikealla, harvinaisen hyvä mutka! Vintturin kautta Kauhava - Ylivieska tielle. Nyt alkoi jo hieman tihuuttaa. Ali-Haapalalla nimellinen tankkaus. Ullavan kautta jytistelin Kälviälle. Tihku muuttui sateeksi. Kasitiellä nostin nopeuden sallittuun ylärajaan. Kotona join termarista eväskahvit!

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Eturenkaan testiajo äitien päivänä. 10.5.2015

 Tuonne pimeään luolaan katosi Kannuslaisia  silloin tällöin.
 F Kasin kanssa emme edes harkinneet.
 Seuraava silta pohjoiseen päin. Vielä näkyy olevan kehillään.
 Tällainen mökkinäyttely ympyrässä.
 Kannuksen keskustaa!
 F Kasi Eskolan uudella sillalla.
 Voisi olla röykkyistä kyytiä vasenmanpuoleisella "raiteella".
 Tätä ei tarvitse ottaa  kesällä vakavasti. Talvella eri juttu.
 Mukavaa vanhanaikaista soratietä.

Niskan ja pään jomotus piti pyörät elosuojassa tähän päivään asti. Oli siinä muitakin syitä, eturattaitten puuttuminen, joka pitää vielä Satasen rokuulissa.
F Kasi iskussa uusi etunen, uudet öljyt ja putsari. Tien päälle neljäntoista asteen lämmössä. Heti lähti ajo käyntiin, uusi kumi rullasi pehmeästi edessä. Ihminen on kummallinen, kun eturatas on irti, ja öljynputsari uusi, öljyn laskupropu avattu, ja suljettu, ei se kuitenkaan anna rauhaa. Koko ajan kuulostella, jäikö Brembojen ruuvit löysälle, onko akselitappi kiinni, vuotaako putsari tai propu. Ei auta muuta kuin pysähtyä ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Tottakai on!  Kannukseen Väliviirteen kautta. Siellä kuvia toisesta yrityksestä rakentaa valtakadulle radan alitus. Toisen sillan teko näyttä onnistuvan paremmin Annalan alikululla. Mukavia leikkimökkejä liikenneympyrässä. Eskolan ylikululla pysähdys, silta on jo valmis, mutta rata vaiheessa. Kukonkylän risteyksestä vasemmalle,  piti ottaa  kuva vaarallisesta laskusta varottavasta liikennemerkistä. Onhan se mukava lasku Haukkamäeltä, mutta vaarallinen?  Ehkä talvella? Täällä tuli todettua hyvän etukumin merkitys soratie ajossa. Vakaasti jytisteli F Kasi häivyttäen tiessä olevat urat. Ei minkäänlaista hakemista eikä vipottelua. Kaikki mukava päättyy aikanaan, kun päälyste alkoi. Hyvästä, loistavasta päällysteestä saimme Kasin kanssa nauttia Rautioon mennessä. Keski-Pohjanmaan tie rankingin ykkönen on tämä pätkä! Himangan kautta ajelin kotiin, kannatti  taasen, pienistä epäilyksistä huolimatta tehdä vähän toistasataa kilometriä pitkä lenkki.
Tämä lenkki kuuluu testiajoihin: Kumpi pyörä saa kunnian toimia päälaenkierroksella? Havaintoja: Ajoasento ei tuota ongelmia. Tankillinen riittää yhtä pitkään vähintään kuin pojilla. Samoin tehot. Soratieominaisuus parani huimasti uudella etukumilla! Vakuutukset paremmat F Kasissa. Miinuksena pleksin vähäinen suoja esim. itikoita vastaan. Seuraavana on Satasen vuoro testissä!



perjantai 8. toukokuuta 2015

Päälaen kierto.

Viides kuudes ja seitsemäs päivä kesäkuuta on varattu päälaen kiertoon. Ei siinä pitäisi kolmea päivää mennä, ei edes kolmea sekuntia? Mutta kun päälaki on isänmaa Suomen voi helposti tuo aika kulua, laatuaikaa! Moottoripyörillä matkaan, Grammo, Anssu ja minä.  Reitti alustavasti: Oulu, Rovaniemi. Sodankylä. Kaamanen. Näätämö. Siktagurra. Utsjoki. Karingasniemi. Kaamanen. Sirkka. jne.....
En ole vielä arponut kumpi saa kunnian kuskata, Satanen tai F Kasi?

Siinäpä pulma! Nyt on Satasen renkaat asiallisesti alla. Testirupeama voi alkaa. Toki kävin pienellä koeajolla, eikä yhtään helpottanut valintaa....

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Satasen koristelua 3.5.2015

 Tuohan näyttää, että on aina ollut tuossa?
Tästä kulmasta huomaa, että jotain lisää siihen on tullut.

Kun joutilasta aikaa jäi, pyörät ajokelvottomia, päätin asentaa vihdoinkin jo kertaalleen koeasennuksessa olleen koristepalan Satasen teleskooppeihin. Tällä ei oli mitään muuta merkitystä kuin tuottaa pientä silmäniloa pyörää etukulmasta katsoessa. Ajaessa siitä ei tiedä mitään!
Kun pyörät saan paikalle, odottaa Satasen takalaukussa tarpeellinenkin aine vaihdettavaksi.  Öljyt vaihdelaatikkoon ja perään. Mutta sitä ennen pitää moottorin ja vaihdelaatikon lämmetä sopivan lämpimiksi. Sehän tapahtuu vain ajosuoritteella!
ps. Eilen olimme Anselmin insinööriksi valmistumis juhlassa, Onnittelut! Sen  kunniaksi lyötiin Ducati käyntiin.  Oli poika saanut uudet jakoremmit oikeaan kireyteen, ajoituskin tuntui olevan kohdallaan, eikä Ducati toistanut sitä katastrofia jonka sen esi-isä Ducati 450 Desmo teki allekirjoittaneelle neljäkymmentä kolme vuotta sitten. Potkaisten nilkan tohjoiksi väärän ajoituksen vuoksi. Niin, eihän tuossa Munsterissa ole edes jalkaveiviä!
Tänään neljäspäivä vaihdoin Satasen perä-ja vaihdelaatikko öljyt. Vanhoilla ajettu vain 2500 km mutta remontin jälkeen kannattaa aina vähän hätäillä. Satasen kilometrit vaihdossa: 210870 km.

perjantai 1. toukokuuta 2015

Nyt sitten rokulia. 1.5.2015

Eilen ruuvasin molempien pyörien eturattaat irti, ja kiikutin Vianorille. Satasen kumista ilma vailenee noin parisataa grammaa vuorokaudessa, ja F Kasin eturengas menee uusiksi. Vanhalla kuitenkin 23.000 kilometriä takana. Maanantaihin asti pitää odottaa! Ajokelit olisi suosineet vappuajelua, vajaa viisitoista astetta oli lämmintä. Kova etelä tuuli.

Torstaina kuudes viidettä hain Kokkolasta F Kasin eturattaan uudella kumilla. Äkkiä ratas kiinni, ja.... pieni lenkki pihalla. Siistin näköinen rengas, pitiäsi pari kesää kestää!
Ilmat ovat jo leppoisen oloisia, kohta on kelit parhaimmillaan.
Satasen rengas jäi vielä työn alle, tuollainen pieni vuoto on todella hankala korjattava. Ehkä sisukumi ratkaisu?