sunnuntai 9. helmikuuta 2020

KEVÄT TALVEN 2020 SÄÄ PÄIVITYKSIÄ

NYT ON TOUKOKUUN 11 PÄIVÄ

 Vuosien välillä ei kovinkaan paljon vaihtelua, tämä kuva 2019 viikkoa aikaisemmin kun nyt. 5.5.2019
Tässä kuva tältä päivältä, lumi on sulanut aamusta, mutta fältit liikkuu nytkin. 11.5.2020

Vaihtelevan kylmää on ollut toukokuun alku. Ei ole luoteistuuli hellittänyt kun ehkä keski yöllä. Lämpötila miinus kahdesta noin kymmeneen plussaa, mutta vaatii tuohon lukemaan suoraa auringon paistetta. Vettä tuli muutamana päivänä, ja tänään oli lumen vuoro. Hitaasti kevät etenee, oikein lämmintä ei ole ollut lainkaan, meni sitten mille seinustalle, aina tuntuu tuuli seuraavan. 


NYT ON HUHTIKUUN 29 PÄIVÄ

Hieman hätkähdytti aamulla, kun katsoin ulos. Maa valkeana, ja hanhipaisteja pelto täynnä. 

Huhtikuun loppukin jatkunut kylmänä. Luoteistuuli ei hellitä, aamulla lepäilee, ja lupailee mukavan päivän tuloa, mutta jo yhdeksältä on karu totuus edessä, kun nokkansa ulos laittaa.  Lämmöt ovat yön miinus kolme, päivän plus kolmeen. Huhtikuun toiseksi viimeisenä pävänä keksi vielä heittää lumipeitteen maahan. Normaalisti tällainen manööveri muuttaa ilman luonteen, ei puhettakaan, päivällä jatkui kylmän... kylmän luoteistuulen puhaltelu, vapunaatto ei taida muutosta asiaan tuoda Pyöräily on jäissä, sananmukaisesti!


NYT ON HUHTIKUUN 12 PÄIVÄ
Kylmäksi heittäytynyt länsi-luoteinen tuuli on kiusannut monta päivää. Lämpötila nollan molemmin puolin, öisin pikku pakkasta. Tuntuisi, että nyt on jotain tapahtumassa, tuuli tulee etelästä, tuoden samalla räntää maahan. Odottavissa tunnelmissa, muuttuuko lumeksi tai vedeksi?

NYT ON HUHTIKUUN 5 PÄIVÄ
Vähäksi aikaa itäänpäin kääntynyt tuuli tuli katumapäälle, palasi länteen tuliaisina pohjoisesta tulevia virtauksia. Ilma on niin kylmää, ettei edes auringossa oleva mittari nouse plus viittä astetta korkeammalle, normaalisti aurinko saa sen innostumaan jopa viiteentoista asteeseen. 

NYT ON HUHTIKUUN 2 PÄIVÄ
Lounaan, ja pohjoisen väliltä puhaltanut tuuli käänsi aamulla suuntaa satakahdeksankymmentä astetta. Tähän aikaan keväästä ei tuulen suunnalla ole kovin paljoa  merkitystä lämpötilan suhteen. Melkein kylmempi tuuli tulee nyt idästä, samalla heittelee pieniä lumipyryn poikasia ilmaan. Maassa on muutama päivä sitten tullut parin kolmen sentin lumikerros varjoisissa paikoissa ja metsässä. Joisakin kohtaa jään päälle sataneena, on vaarallisen liukas, ilman tallaamista taitaa pysyäkin liukkaana. Lämpötila yöllä noin kuusi miinusta, nyt lähentelee nolla, mutta tuntuu todella kylmältä tuulen ansiosta. Tämähän vaikuttaa tutulta maalis-huhtikuun vaihteelta. 

NYT ON MAALISKUUN 28 PÄIVÄ
Muutaman päivän leppoisa säätila vaihtui tänä aamuna kylmään pohjoisvirtaukseen. Lämpimien päivien ansiosta sitkeinkin jää joutuu antamaan periksi, mutta tulevien päivien kylmyys voi taasen pysäyttää sulamisen. Ollaan normaalissa kevät rytmissä, näinhän se tapaa mennä. Maalis-huhtikuun vaihde on melkein järkiään kylmä, sananmukaisesti takatalvi. Toivottavasti jää lyhyeksi. Vaikka... pyörä lähtee runsaan viikon päästä Ouluun huoltoon, taitaa mennä poishaku pääsiäisen jälkeen. Jospa silloin jo ilmat lämmenneet, eikä suurimpia korona rajoituksia laitettu moottoripyörillä ajeluun. 


NYT ON MAALISKUUN 25 PÄIVÄ
Koronavirus ei varmaan säähän vaikuta, mutta muuten rajoittaa arki-ja sunnuntai elämää. Kaupat, pankit ja apteekit sekä muut tarpeelliset myymälät olen laittanut boikottiin. Jännittää vähän, miten käy Oulun reissun. Onko EMC edes auki kahden viikon päästä. Muuten olo lepposaa, aamulla lenkki, pävät oleilua. Petra ja Janne ovat ruokakuskeina, mitään ei puutu, päin vastoin. 
Miten sää? Siinä ei ole pahemmin vaihteluja muutamaan päivään tapahtunut. Maa on pääosin paljasta, yöpakkaset ovat huolehtineet sen kovana pysymisestä, paitsi tänä aamuna oli yön pari lämpöastetta pehmentänyt keliä jo aukeilla. Lämpötila nollan molemmin puolin, jonakin yönä kävi viidessä pakkas asteessa. Auringossa päivällä viidestä kymmeneen plussaa. Muuuten mukavan ilman pilaa viheliäisen kylmä läns-lounainen tuuli. Tänä aamuna oli leudommalla päällä. 

NYT ON MAALISKUUN 18 PÄIVÄ
Mullistusten kevät jatkuu vaihtelevana muutenkin kuin säänä. Koronavirus pistänyt koko maailman sekaisin, lähes polvilleen. Rajoitukset poikkeuslain muodossa ovat käänteen tekeviä. Koulut kiinni, yli seitenkymmpiset rajattu yhteiskunnasta tehokkaasti omiin soppeihinsa. Eihän se meikäläistä haittaa, näinhän on tullut elettyä jo vuosi kaudet arjessa. Mutta toki on muutos siinä, että kaikki kokoontumiset kielletty, esim. piirin kokoukset ym. Kaupassa parempi muiden käydä kuin karanteenissa olevien. Pidän tätä hyvänä systeeminä. Korona tarttuu ihmiskontaktissa, ja on kuulemma vaarallista ikäihmisille. 
Toivottavasti saadaan F Kasi Ouluun Amin kanssa kolmen viikon päästä. Minulla ei mitään asiaa huollon sisälle, Ami saa hoitaa muodollisuudet. 
Sitten säähän. Siitä ei ole muuta kerrottavaa, kuin että vaihtelua on. Talvea ei ole ollut  koko talvena. Nyt maaliskuun puolessa välissä menee melkein säännöllisesti, joka toinen päivä vähän lumihötyä, joka toinen päivä se sitten häipyy jonhonkin. Lämpötila pysyttelee nollan molemmin puolin, tuulet ovat kovia, sekä nopeasti suuntaa vaihtavia. Lounaan ja luoteen välillä sahaavat. Tällaisessa "Tanskan"  talvessa ei minun mielestä ole mitään vikaa!



NYT ON MAALISKUUN 3 PÄIVÄ
Pakkasjakso jatkuu, yöllä kymmentä-kahtatoista, päivällä vesi tippuu katoilta. Puolipilvistä, usein se pilvi sattuukin auringon eteen... Ennustettu lumimyräkkä tiesi tänne noin parin sentin kerrosta pakkaslunta. Meinas tehdä liukkaita teitä, mutta nyt on tarrautunut alla olevaan maahan. 



NYT ON HELMIKUUN 29 PÄIVÄ
Pilvetön pakkasilma, yöllä ja aamulla näytti mittari viittätoista miinusta. Pientä vinkkaa lounaasta, muuten sopeva, ja mitäs se vinkkakaan haittaa. Jotku ennusteet lupaa huomiselle lumisadetta, etelä suomeen, mihin päättyy eteläsuomi, kai se kehä kolmosen eteläpuolelle. No voihan lunta tulla tännekin, jos tulee, epätoivottu vieras on. Kuntoradan pohja on niin hyvin perustettu, että hiihtävät pois tiehensä, mutta pois tieltä lentävät, jos erehtyvät kalliolle ja pikkujyrkkiin, kalliolla on pahoja suksijarruja. Ajokauden alkuun 39 aamulla. 



NYT ON HELMIKUUN 27 PÄIVÄ

Pieni pakkasjakso on päällä. Öisin vähän toistakymmentä astetta, päivällä auringossa voi olla viisi plussaa, mutta etelätuuli muuttaa plussat miinukseksi naamalla mitaten. Päivät aurinkoisia.  Paljon ovat pitenneet joulukuun kaamoksesta. Kesä tulee vääjäämättä. Lumihötyä on jonkin verran, yöt niin kylmiä, ettei ehdi valkoinen vesi muuttaa olomuotoaan nestemäiseksi. 





NYT ON HELMIKUUN 22. PÄIVÄ 2020

Sää jatkuu keväisenä, pieni pakkasjakso toi kuuralunta maahan, sekin on jatkuvien sateiden piiskaamana kadonnut kuin kaste maahan. Pelottava ajatus, jos tämä vesimäärä olisi tullut lumena, tiennyt toistametrin hankia. Onneksi vesi häipyy roudan päältä viemäreihin, kun ne ovat sulia, kuuluu vieno puron solina, kun meri saa täydennystä luonnon kietokulun ansiosta. Merivesi on korkealla, tuulee noin kaakosta, lämpötila nollan ja plus viiden asteen välillä. Aurinkokin näkyy silloin tällöin. 


VÄHÄN LAAJEMPI SÄÄPÄIVITYS HELMIKUUN PUOLESSA VÄLISSÄ.
NYT ON HELMIKUUN 17 PÄIVÄ 2020
 Houraatin metsässä vielä jonkin verran lunta.
 Meri ei taida jäätyä tänä talvena ainakaan umpeen.
 Piha on jo kevätkunnossa.
 Aurinko nousee lumettoman maiseman ylle.
 Pelloilla vettä, ei mitenkään huolestuttavan paljon.

Lumeton on näkymä. Yöllä olisi pitänyt tulla hirmumyrsky, aikeeksi ainakin vielä jäi. Eilen tuli vettä kuin saavista. 

Helmikuun puolenvälin sää jatkaa poikkeuksellista taivaltaan kevättä kohti. Kiire tulee, jos tästä vielä kunnon talven aikoo tehdä.  Pellot paljaina, ojissa paljon vettä, metsässä vielä nimeksi lunta. Kuntorata on, vaikka vankka pohjustus, sulanut hiihtokelvottomaksi, onko kesään asti, jää nähtäväksi. Vettä satanut ajoittain rajustikin. Nevahaan tielläkin jopa liejua pinnassa.  Pikkujyrkästä Rajakalliolla en päässyt ylös, vetinen jää  ei ollut edes Iceburgeille niin pitävä, etteikö muutama metri ylhäältä menettänyt kengät pitoaan ja talven laskettelut tuli kuitattua vetisessä mäessä. Onneksi oli Coretexit..... 






















Sulaminen on jatkunut, lumi ja jää ovat kohta muisto vain, jos ei muutosta tapahdu. Lauha lounaistuuli pitää ilman plussan puolella, vettä tulee silloin töllöin, aivan  huhtikuun ilmoja. 

 Facebook tähti on jälleen kuivalla maalla, ehti muutaman reissun tehdä, kunnes lumi lähti!
Melkein kesäinen kuva soittokämppään päin. 

Tässä vertaus toissapäivänä otettuun, kamera vähän alempana. 

NYT ON HELMIKUUN 9 PÄIVÄ 2020

 Helmikuun 9 päivän tilanne, äkkiä vintin akkunasta otetun kuvan mukaan.

Helmikuun alkupuoli on ollut mukavaa talvea, lunta niin, että voi sanoa talveksi. Pakkanen käväisi jopa kymmenessä ja melkein viidessätoista asteessa alkupäivinä.
Lumikin on saanut olla rauhassa jo pari viikkoa, ei ole pahemmin tullut lisää, eikä pyryttänyt. Viimeyönä tilanne muuttui, ilma lauhtui, lumi painui kasaan, peltoja ilmestyi näkyviin, pienoinen karsta lumessa muistoa vain. Nuo kaksi kuvaa kertovat jonkin verran tilanteesta.
Helmikuun 8 päivän tilanne Nutturankankaan laidalta.

Ei kommentteja: