keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Pitelee kylmiä ilmoja. 28.2.2018

Menivät ilmat niin kylmiksi, että jäi lupaavasti alkanut ruuvailu seuraavaan kertaan. Tänäkin, helmikuun viimeisenä päivänä aamulla miinus 28 astetta, eikä päivällekään lämpene kuin sen, mitä suora auringon paiste saa aikaan.  Kun ilta  koittaa, kylmeneminen tapahtuu nopeasti.
Onhan tässä kevät talvea vielä muutama aika, ettei tarvitse ylenmäärin energiaa ruuvihuoneen lämmitykseen tuhlata.  Menneitten ajokausien keskiarvon mukaan tästä päivästä ajokauden alkuun 38 aamua!

keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Tällainen lupaus. 1.11.2015

Matalalla on jo aurinko, pyörän kellon, joka aina kesäajassa mukaan 16.30 talviaika tuntia aikaisempi.

Edellisessä blogissa oli otsikkokin sitä luokkaa, ettei ajamaan enää. Mutta pitihän sitä marraskuun puolella kokeilla miltä se tuntuu. Hyvältä tuntui. Lämpöä lähes kymmenen astetta, tuuli tuli tasaisen kovaa, mutta oli leppoisaa. Tavalliset ajovarusteet päälle, F Kasi oli tyrkyllä, joten vedin pois sokkeloista polkua koneiden labyrintista.  Tankille ajelin, olihan täytetty sekin fraasi, ettei tyhjällä tankilla talvea oteta vastaan. Tiedä häntä, onko mitään virkaa? Päätin käydä Ohtakarissa vajentamassa hieman piripintaan tullutta tankkia. Siellä tuuli vielä pajon enemmän kuin maalla, mutta kun suunta maalta, ei meri käynyt mitenkään erikoisesti. Takaisin ajellessa mietein reittiä, aurikon oli pahimmoitten matalalla. Kasitielle tulin, käännyin Kokkolaa kohti. Mutta eihän sitä vielä kotiin. Marinkaisten kautta vanhalle tielle, mukavaa matkavauhtia Karhin mutkat. Hieman hillitsi lisää tien vieressä norkoilevat hirvenpyytäjät. Syksystä huolimatta tunnelma oli mahtava, mitä jos tämä oliis tapahtunut keväällä! Marraskuussa en ole ajanut sitten Suzukin ensimmäisen vuoden. Silloin ajokausi jatkui tammikuun yhdeksänteentoista päivään! Ehkä senkin takia, että Suzuki oli ainoa kunnon kulkuneuvo.

Ajellessani tätä reissua kypsyi mielessä pieni lupaus pyörille. Ensi ajokautena niiden kuorma on  F Kasin tankillisen verran kevyempi!

Ei ollut ajokausi 2016 F Kasin  tankillista kevyempi! Mutta kausi 2017 oli reilusti Satasen tankillista kevyempi. Pyörien laakerit kiitivät! / kiittävät. 

maanantai 19. helmikuuta 2018

Vaihdepolkimesta kylmät tyypit otettu! 19.2.2018

Lopullisesti oikea säätö ratkeaa vasta satojen kilometrien ajon jälkeen. Mutta tästä asetelmasta lähden keväällä ajelemaan.  Olisihan sen voinut kiinnittää hieman sopivammallakin ilmalla, meinasi kädet jäätyä. MZ on valloittanut lämpimän ruuvihuoneen. Nytpähän on kiinni odottamassa koe ajoja.
Kolmannen ruuvin pois otto antaa tilaa ylös alas säädoille. Kun sopiva kohta on vihdoin ja viimein löytynyt on yhden pop niitin vuoro varmistaa pysyvyys.

lauantai 17. helmikuuta 2018

F Kasin vaihdepoljin valmis. 17.2.2018

Tässä hän on kaikessa komeudessaan. Odottelee maalin kuivumista. Huomenna nosta paikalle, kylmät tyypit kertovatkin jo jotain!
Ja nyt MZ,tin etusuojan kimppuun, vähän hiomista vaatii ennen uutta maalia. Mutta en aio tehdä, enkä osaa siitä mitään museokelpoista, ajoon joutuu heti kun lumet sulaa!

perjantai 16. helmikuuta 2018

Kasin vaihdepoljin. 16.3.3018

Kasin vaihdepoljin on kiinnitystä vaille valmis. Odottelee maalin kuivumista.
Projekti alkoi siitä, kun laskin jalkatappeja noin viisi senttiä.Vaihdepoljin ja jarrupoljin jäivät entisille paikoille, joka ei tietenkään ollut hyvä! Säädin  viime  keväänä vaihdepolkimen jatkamalla vaihteita päälle siirtävää vipua. Mutta ruokahalu kasvaa syödessä, ja kun säädettäviä vaihdepolkimia ei tällä hetkellä ole saatavissa, se piti tehdä itse.  No ei se olisi minulta onnistunut, Janne laserleikkasi suunnittelemani polkimen aihion viiden millin alumiinista. Teki kun alkuun pääsi harjoittelukappaleetkin. Toistaiseksi ovat vielä odottamassa, miten käy tämän prototyypin. Idea on tehdä polkimesta säädettävä pysty ja pituus suunnassa. Ei mikään mahdoton projekti. Toki tämän päivän loppupuoli meni  viimeistelyssä ja säätämisessä. Huomenna on jännittävä kokeilla, miten poljin istuu jalkapohjan ja jalkaterän käyttöön. Jos ei istu, sitten säädetään. Toki vanha systeemi on valmiina, jos tästä kehitelmästi tuli susi!

torstai 15. helmikuuta 2018

MZ vihdoinkin ajokuntoon. 15.2.2018

 Lippu viritettu jo loppusuoran kapiin. Ei vielä ruutulippu!
Tähän vaiheeseen jäi, kun alkoi joulutauko. Tästä on hyvä jatkaa.

Vähän venähtänyt joululoma on ohi. Nelitahtiset käynnistetty tälle vuodelle. MZ kävi käynnissä jo jokin aika sitten.
Ensin teen alta Kasin vaihdepolkimen, ja sitten MZ,tin kimppuun. Teoriassa MZ on niin valmis, että päivässä ajokuntoon, eihän sitä nyt niin helpolla päästetä, keksitään uutta, jos alkaa tuntua valmiilta.

maanantai 5. helmikuuta 2018

Sääpäivittely jatkuu. 5.2.2018




Yöpakkaset jatkuvat. Päivällä jo aurinko lämmittää asteet reilusti plussan puolelle.  Seitsemästoista päivä oli lämmin, lumi putosi jonkin verran ja tiivistyi. Jos kylmä virtaus pysyy poissa alkaa vähitellen tehdä kevättä kylmistä öistä, tai niiden ansioista ?




Hurjaa on maapallon kallistuskulman muutos tähän aikaan. Kuva otettu 19.maaliskuuta klo 7.00
Maaliskuun kuudennentoista aamun tilanne. Kellonaika 7.10 Mutta lämpöä säästelee, mittarissa päivämäärän verran miinus asteita. 

Ei aivan vielä..... Kuva otettu 5 helmikuuta klo 9.10 Kevättä kohti kuitenkin kiireellä mennään!

Näin se etenee. Tämä kuva otettu 19 helmikuuta klo 8.45

Koko ajan päivä pitenee. Tämä kuva otettu 27 helmikuuta klo 8.05