sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Pitkä kokeiluvideo viime kesältä. 30.4.2017

Tämä on harjoitteluvideo tai videon siirron harjoittelua  youtubelta blogiin. Liian pitkä ajovideoksi, mutta tärkeintä olisi, että siirtyisi blogiin.

keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Sää päivitys. 26.4.2017

Nyt ei hyvältä näytä, lunta tulee, kylmä pohjatuuli, joka yö nollan alapuolella, päivisin vähän yläpuolella, mutta viiltävä tuuli tekee ilman hyytävän  kylmäksi. Tämä ajanjakso näyttää muodostuvan pitkäksi, mistään pikku takatalvesta ei  kysymys.
Ajamaan pitäisi päästä, pyörä valmiina, uudet saappaat, melkein uusi ajo-asu, uusi action kamerakin käyttövalmiina. Ei todellakaan hyvältä näytä.

keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Ajokenkunat. 19.4.2017

Kun ajattelin tulevaa ajokautta, mitä siihen pitäisi saada parannusta tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, hyvät ajokengät. Kumisaappaat pitävät kyllä veden, mutta ovat muuten kalseat. Jalaksen kengät ovat alkaneet vuotaa, ja menettäneet ryhtinsä. Gatetbillarit ovat hankala laittaa jalkaan, eivätkä pidä vettä. Kenkä kauppaan siis. Paremminkin mp-varuste kauppaan. Torikadulta lähti mukaan Daytonat, hyvin istuvat core-tex nahkakengät. Nyt on mukava päästellä!

tiistai 18. huhtikuuta 2017

Vaihdepolkimen hienosäätöä. 18.4.2017

 Lestijoki jo osittain sula. Auton (pthyi..) ikkunasta otettu kuva.
 Hienosäätöä vaihepolkimelle.  Tästä säädöstä lähdin.
 Tässä on jalalle sopiva asetus. Välitankokin vahvistui samassa tuunauksessa.
Motor Setin pihalla Jarin ja Heleenan huippu käytännöllinen Mersu!

Sadan kilometrin koeajo kertoi, että poljinta kannattaisi laskea pari senttiä. Se vaati välitysvivun pidentämistä. Jatkomutterilla homma onnistui hyvin, tukien samalla vipua pitkältä matkalta. Kylmät tyypit kertoivat, että nyt alkaa olla säädöt kohdallaan. Koe-ajo lopullisesti ratkaisee, en usko, että puutun tuohon enää.  Kun hain tarvikkeita Motor Setistä tuli Jari uusimmalla hankinnalla sinne. Mersu Vaneo? aivan outo malli, mutta tavattoman käytännöllinen. Niin käytännöllinen, että piti valmistus lopettaa jo muutaman vuoden jälkeen!

maanantai 17. huhtikuuta 2017

Kävinhän siellä minäkin. 17.4.2017


Parin edellisen päivän surkeuden jälkeen alkoi maa jälleen pilkistellä lumen alta. Kurkien suojaväri todella tehokas. 

Tämän hetken Suomen kuuluisimmat jääröykkiöt  Ohtakarissa. 

Näistä on otettu nin paljon kuvia, että turhaan kameraa raahasin mukana. Mutta olkoon todisteena, että kansalaisvelvollisuus tuli täytettyä. 

Itse jää enteili jo kevään tuloa, toisella puolen näkyi horisontissa  sinistä vettä!

Huhtikuisena myrsky - yönä kasaantui Ohtakarin ja Vaaran rannoille suuria jääröykkiöitä. Facebookin voimaa osoittaa se, että muutama kuva siellä, ja tie Ohtakariin oli täynnä autoja, sekä rannat ja jää katselijoita. Minä kävin aikaisin aamulla, joten pääsin saareen asti kääntämään auton kotia kohti. Kun taitavasti käyttää kameraa, saa tällaisistakin kasoista näyttäviä muodostelmia niiden katsomisesta paikan päällä muodostui todellinen kansanvaellus. Harmi, ettei mikään yhteisö ollut pystyttänyt vaikka mehupistettä tien varteen, (jos eu-säännöt edes olisi sallineet) Myynti olisi ollut taattua menestystä. Minua kiinnosti myös sillan toisen puolen näkymät, siellähän näkyi sinistä vettä!

lauantai 15. huhtikuuta 2017

Kelikurjuutta. 15.4.2017


Tällaisessa kelissä tasan kolme vuotta sitten.
Ja nyky tilanne!

Vaikka ajokauden avaus takana, ei kelien huononeminen pahemmin naurata. Ilma on pohjatuulen kannustamana hyytävän kylmää, suojan puolella auringossa mittari ei jaksa kohota paljoa nollan yläpuolelle. Yöllä toistakymmentä astetta pakasta. Taasen on maa täysin valkoinen. Onhan pääsiäisenä usein enemmänkin lunta, mutta se on silloin aikaisemmassa. Ei auta kuin odottaa....

maanantai 10. huhtikuuta 2017

Vaihdepolkimen säätämistä jalkatappiin nähden. 10.4.2017

 Aluperäinen asento.
 Takana näkyvää säätöruuvia kiertämällä,
 Poljin laskeutuu alemmaksi.
 Pienikin pituuden muutos vaikuttaa paljon.
 Muutama jenkallinen kierretty.
Tässä tulos. Onko hyvä tai huono, selviää vasta ajotestissä.

Lauantain ajossa tuli pieni toive kengän kärjeltä, että vaihdepoljin saisi olla hieman alempana jalkatappiin nähden. Tuumasta toimeen, kuvasarja kertonee karkeasti mistä kyse.

lauantai 8. huhtikuuta 2017

2017. Tähän mennessä kylmin virallinen ajokauden avaus. 8.4.2017

F Kasi ajokauden avauksen suorittaneena.

Pitkä talvi takana, kevään tulo hidasta, mutta varmaa. Pyörä odotti ajokäskyän malttamattomana, vaikka säätila ei aivan ihanteellinen ajokeliksi, laitoin uudet Sinisalot päälle. Ajattelin, että käyn kirkonkylän lenkin pyörähtämässä. Alle en laittanut kuin t-paidan, päälypaidan ja hienon fleesin. Systeemillä tarkastin ilmanpaineet. Siihen tupsahti Otto, Nikita ja mp-kaveri joka Hesassa on toiminut mm. poliisien mp-kouluttajana. Sovittiin ajosessio kesänpäälle. Ajattelin ajella kotiin, kuitenkin kasitien risteyksessä vilkku vasemmalle! Ajonautinto oli taasen entisenlainen, ehkä jopa syvempää... Kannukseen päin annon F Kasin lennättää. Kevyttä ja koleaa oli meno. Mittari vilkutti puolta astetta lämmintä. Kannuksessa kahta ja puolta. Kälviälle päin kääntelin.  Kälviällä päätin, kun jäljellä ei olisi  kuin nelisenkymmentä kilometriä, ajella ajokauden avauksen. Kasititetä pohjoiseen Peitsota takaisin Kälviälle, josta uudelleen kasitielle. Marinkaisissa huomasin, että vielä vaatii pienen lenkin kilometrien täytteeksi. Kiersin kirkonkylän kautta kotiin. Jalkatappi kokeilu osoitti niiden olevan hankinnan arvoiset. Ajoasento oli leppoisa, jopa ohjaustangon etäisyys tuntui hyvin  luontevalta! Kotona vasta otin kameran esille, joten tästä matkasta ei kuvia muita. Ajokausi avattu tästä on hyvä jatkaa!
Ps. Ilman uutta Sinisaloa ei näin vähillä vaatteilla olisi ajo onnistunut. Alla vain ohuet kesäiset vaatteet. Hyvin toimi Sinisalo!
Mietteitä näin illan hämärässä tuosta ajelusta. Moni sanoisi, "tuohon ikähän nähen niin, niin hullua hommaa, ettei sanat riitä"!  No, ehkä ja toki paljon itsensä voittamista. Mutta kun siihen itsensä voittamiseen sisältyy myös nautintoa ajaa talven jälkeen moottoripyörällä, en pidä sitä kuitenkaan niin hulluna, kun voisi ajatella. Hyvät varusteet kumminkin, nyt onnistui siinäkin, ettei pienintäkään vedon piikkiä mistään kohtaa läpi. Schubert on aivan mahtava kypärä myös sen takia, että pitää visiirin taustan melkein tupalämpimänä. Suun kautta se kylmä ilma muuten menisikin suureksi osaksi luihin ja ytimiin.

perjantai 7. huhtikuuta 2017

Nyt on ruuvit kiinni! 7.4.2017

 Lankkusiltaa pitkin varovasti hätäilemättä onnistuu näppärästi pyörän liikuttelu.
 Siinä on F Kasi valmiina tien päälle, liikennekäyttöön otettu ja maksut maksettu.
 Takalaukku puuttuu, voi olla että ensimmäinen ajelu tapahtuu ilman sitä!
Tällainen on säätilanne 7 huhtikuuta. Tie on sula, tielle pääsy on sula. Ainut pieni jarru on nollan ja plus yhden asteen välillä oleva lämpö.

Viimeiset ruuvit kiertelin kiinni, improvisoitu lankkusilta kynnykselle, hitaasti vaihde päällä ujuutin F Kasin alas. Melkein helpompaa kuin syksyllä ylös, jolloin joutui hakemaan hiekkaa pidon parantamiseksi, kenkien ja rattaitten alle. Nyt odottelen vähäistä lämpiämistä, hinku tienpäälle on kova, paljon kovempi kuin esimerkiksi viime keväänä. Merkillistä.

torstai 6. huhtikuuta 2017

Pari ruuvia kiinni! 6.4.2017

Ajokauden alku lähenee, tällaisia kuvia vielä viime kaudelta.
Viime kesänä oli tällaiset käsineet useimmiten käytössä.  Tuleeko tulevasta ajokaudesta samanlainen, mutta ainakin viisinkertaisella kilometrimäärällä!

Ilmat ovat ailahtelevia tähän aikaan, eilen toistakymmentä astetta lämmintä, joka sulatti viimeisetkin esteet päästä baanalle. Tänään kylmä länsituuli pitää pyörät visusti talleissa. Mutta vain ajan kysymys milloin alkaa papatukset, säkätykset, suhinat kuulumaan kasitieltä. Kaksitahtisten vonkunaa kuulee valitettavasti enään joidenkin mopojen moottoreista.