lauantai 29. elokuuta 2015

Päijänteen seutuvilla ajelimme. 29.8.2015

 Sadetta enteilevä aloituskuva.
 Korpilahden sillalla.
 Vaaruvuori noustu jo.
 Vaikea saada kuvaan syvyysvaikutelmaa
 Joutsan kirkkokin pyrkii kuvaan.
Joutsan katunäkymää.

Kuukauden verran oli tiedossa tämä  ajelu. Reitti vielä silloin avoin. Keskiseen Suomeen se  lopulta suuntautui. Pieni teeman poikanenkin mukana.
Perjantai iltapäivänä pakkasin F Kasin takalaukkuun tarpeetonta kamaa niin paljon, että kiinnimeno vaikeutui! Olisi toki voinut olla tarvettakin ylimääräiselle vaatekerralle, jos kylmäksi heittäytynyt. Tämän matkan saivat olla nyytissään. Sadevarusteita emmein pitkään, otanko? Myöhemmin selviää miten kävi. Anssun oli puhe liittyä työpaikalta mukaan. Ajattelin ehtiväni puolessa tunnissa sinne. Mutta aina ei käy.... Vitsarin sillalla iski hirmuinen sadekuuro vastaan, salamaa löi ja jyrisi. Äkkiä Shellin mittarikatoksen alle. Siellä muovit päälle. Katselin, ettei se pitkä kuuro ole, joten parempi lähteä sekaan. Saman päätöksen teki Kawapoika jolla matka Pihtiputaalle. Sade alkoikin hellittää,  hieman myöhässä ajelin Akvatermin pihalle. En sammuttanut pyörää, vaan käänsin keulan Kaustista kohti, Anssu jäi laittamaan vielä kypärää päähän. Alavetelissä tuli vettä, autot pysähtelivät, kun alla uudet renkaat ei se menoa häirinnyt. Anssukin ilmestyi ennen Kaustista taustapeileihin. Sade loppui. Kaustisen Nesteellä tankkasimme, otimme muovit päältä, joimme lähtökahvit. Kun käynnistelimme, tuli siihen pari pyörää lisää, yksi kustomikin valmistatui ajelemaan Seinäjokea kohti. Synkkä pivi oli Vetelin päällä! Ajoimme Smoböndersin kautta, kostea tie ei houkutellut mutkahurjasteluun. Pilven reuna hipoi reittiämme, Vimpelin kiinniolevan st ykkösen pihalla laitoimme muovit uudelleen. Kannatti. Alajärvelle asti tuli vettä! Lakkasi kuin tikun taittaen saapuessamme Nesteen pihalle. Tankkasimme söimme pienen aterian, korjailimme uutta binlockiani! Siitä tulikin hyvä, joten hyvillä mielin Ähtäriä kohti. Sateesta ei tietoakaan. Ajo maistui mahtavalta. F Kasi esitti matkapyörää! Eikä esittänyt vaan todisti että on sellainen. Lehtimäellä tankkasimme varmuuden vuoksi, tai Anssu tankkasi. Nyt illan teemaan, ajoimme Anssulle työnkautta tutuksi tulleen kaverin pihalle. Eikä mikätahansa piha.Varmaan Keski-Suomen kauneimpia paikkon. Talo oli iso. Sisällä museopyöriä kellarissa, jonka käytävissä riitti kävelyä, sekä isossa hallissa. Myös kaksi museo Volvoa, PV- ja Pyhimys Volvo farmari olivat esillä! Sitten kävimme kaverin Audilla tehtaalla, josta tuleva tulo mahdollisti edellä kuvatun. Elämys oli nousta saksinosturilla kattojen yläpuolelle, josta sai hyvän kuvan tehtaasta ja sen uudesta laajennuksesta.  Nyt tutustuin yrittäjään joka teki työtä sydämellä, eikä tunteja laskettu, seitsemän päivää viikossa, jokainen päivä yli kellon ympärystän. Sivutuotteena tulee Muurikka lettupannuja, saimme pannujen alkujuurilla syödä hyvin paistettuja lättyjä, kahvin ja mansikkahillon kera. Vaikuttava vierailu. Vaikuttava oli myös ajo Säynätsaloon, Irman ja Sepon tyhjillään olevalle asunnolle. Kuu paistoi,  lämpöä riitti sopivasti, F Kasin hyvät valot antoivat turvallisuuden tunnetta, tällaista ajoa on vaikea pukea sanoiksi. Noin yhdentoista aikaan illalla olimme perillä.

Aamulla kello herätti armottomasti jo seitsemältä. Aamukahvit keitettiin meille jopa liian hienossa ympäristössä, pyrimme jättämään tilan samaan kuntoon kuin oli tullessamme. Suuri kiitos Irmalle ja Sepolle yösija mahdollisuudesta.
Muuramen Shellillä tankkasimme pyörät,  Aamu oli raikas, viileähkö, mutta sateet näyttivät pysyvän poissa. Ajelimme leppoisaa vauhtia Korpilahden sillalle, mitään ei näyttänyt näissä maisemissa muuttuneen, sama vanha tuulipussikin taisi osoitella tuulen suuntaa. Kuvia otimme kauniista maisemasta. Vaaruvuori tuntui matalammalta kun Mitsin aikoina, ehkä lisäkuutiot vaikuttivat siihen? Kuitenkin yhtä mukavaa oli ajella näitä tuttuja reittejä.  Joutsassa suoritimme pieniä eväshankintoja. Kangasniemi suuntana käänsimme ajosuunnankin melkein pohjoiseen. Ilma oli jo hieman lämmennyt, navakka tuuli tuntui visiirissä, mutta sen suuntaa oli kuten aina, vaikea määritellä. Pienellä pysäkillä hyödynsimme ruokaostoksia. Kangasniemellä  kierros keskustassa, Hankasalmi pysyi edelleen suunnitelmissa. Äkkiä olimmekin Hankasalmen tienoilla, nämä tiet antavat mahdollisuuden rivakkaan siirtymiseen, koska muita käyttäjiä ei näkynyt. Bensaa tankkeihin. Keskikulutus molemmilla vähän päälle neljän litran, mutta Ducatissa parilitraa pienempi tankki. Hankasalmella oli kesäinen meininki, jopa nuorisobändi buugasi traktorin peräkärryn lavalla. Muutama biisi kuunneltiin, vaikka vaikea oli erottaa, soittivatko samaa kappaletta uudellen ja uudelleen. Muuten hyvän kuulosta. Hankasalmelta käänsimme Konneveden suuntaan, kuuluisa moottoripyöräpitäjä on vain nimenä enää tien kylteissä, en muista, mihin isompaan kokonaisuuteen liitetty. Emme  menneet Konnevedelle asti, vaan käännyimme Äänekoskea kohti. Äänekoskella rakennetaan, tavattoman suuria projekteja sellu ja paperitehtaiden alueella, on se iso kokonaisuus! Nelostieltä käännyimme Saarijärvelle päin, Olimme sopineet pienestä hiukapalasta sopivan paikan tullessa reitille. Paavon Portti oli se sopiva paikka. Liruttelimme myös muutamat litrat bensaa pyörien tankkeihin, nyt voisi huoletta päästellä kotiin saakka. Kannonkoskelle menevä tie kääntyy Saarijärven keskustasta vasemmalle? Selitys siinä, että puikkaa pian kolmentoista alta pohjoista kohti. Mukavaa männikköistä kangasta kulki polku. Polkua pitkin kulki kaksi kaksipyttyistä fiilinkiä nostattavalla tavalla. Tienviitat olivat kanto painotteisia, Kannonjärvi, Kannonjoki, jne... Tutkia pitäisi, mitä kantoa tarkoittavat, eukon kantoa, puunkantoa,  puiden kantoa.... hmm
Ennen varsinaista kantojen äitiä, Kannonkoskea käännyimme taipaleen soratie osuudelle. Kaksitoista kilometriä vähän jopa liian hyvää päällystämätöntä taittui normaalia vauhtia. Vaasaan näytti esiintullut kyltti, pitäisi kääntyä, niin teimme, mutta kaduimme melkein heiti, käännyimmekin Kivijärveä kohti. Taasen oli mukavaa kumpuilevaa tietä edessä. Pappa Anselmin oletetun syntymäpaikan kohdalla pysähdyimme, koska olettamus on olettamus, emme mitään suurempia valaistuksia kokeneet, pyörät käyntiin, Kivijärven kirkonkylän läpi Kinnulaa kohti. Tällä välillä löytyi matkamme parasta asfalttia muutaman kilometrin pätkä. Kinnulassa pysähdyimme kauppaan, Anssu osti viikonlopun tavaroita kotiin vietäväksi. Minulle riitti battery. Lähdin ajelemaan kun Anssu vielä teki kauppoja. Tälläkin reissulla emme pyrkineet jonoajoon. Sykäräisissä pysähdyin odottamaan, ei siinä aika ehtinyt tulla pitkäksi. Olisi mukava tietää mitä Ducatin mittari näytti. F Kasikin meni kuitenkin koko ajan sitä kymmenen prosenttia yli!  Poikkesimme pohjapuolelle, aina yhtä mukava kallistelu - maisemapätkä tämä on. Kättä siinä nostettiin, kun Anssu kääntyi kotipolulleen, mitäpä tuota muuta. Ajelin rauhallisesti kotia kohti. Se Kivijärven tunnelma mietitytti, merkitsikö loppujen lopuksi mitään, että Iso-Anssu on sieltä lähtöisin. Mihin ne Anselmin juuret sitten juurtuivat, tuskin ainakaan Kivijärvelle. Hieman hämillinen huomio, onko meidänkään "juuria" sen kummemmin Saarijävellä tai Kivijärvellä?
Vaikka takana satoja ajokilometrejä, tuntui matka loppuvan kesken. Mitähän se kertoo....
Muuten, Anssu on melekonen matkakumppani, aina ilmestyy pyöreä valo peileihin, oikeassa paikassa, oikeaan aikaan!  kyllä oli taasen mukava matka.

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Pinnoitusta kaipaavia teitä. 16.8.2015

 Tältä paikalta lähdettiin lukemattomia kertoja toivorikkaana koiran kanssa hakemaan niitä kuutta kapulaa, vaihtelevalla menestyksellä.
 Alaveteli tai Åsbacka, jälkimmäinen votti.
Siellä vanha kunnon Milk Hill hyvissä voimissa.

Elokuu on äitynyt oikein mukavan lämpimäksi kylmän alkukesän jälkeen. Kuudestoista päivä ei tästä kaavasta poikennut. Vaikka ilma hieman kovan tuntuinen, ajossa oli meininkiä heti alusta lähtien. Tankkaus nyt toimivalla Systeemiltä, Karhin mutkat kallistellen seuraavaksi. Biscobin nutkat olivat sitten vuorossa mutkista. Mutta kauhistus, jostain oli varissut heiniä melkein joka kohtaan kiperissä mutkissa, pitohan katoaa heti, kun heinätyynyn päälle ajaa. Se niistä mutkanautinnoista. Sokojan kautta ajelin, olin luullut, että näilläalueilla tiet olisivat immuuneja kulumiselle ja routiintumiselle. Liekö rkp,n jäänti hallituksen ulkopuolelle sammutti määräraha hanat toistaiseksi. No eihän ne näin äkkiä vaikuta.  Lentokentän vieressä parani tiekin, päätin kuitenkin pysähtyä vanhalle koirakisa alueelle, näpätä parit kuvat todisteeksi. Ilma oli mukavan helteistä. Jatkoin matkaa, käännyin Pietarsaareen menevälle tielle. Pysähdys vanhan tutun Milk Hillin tornin kohdalla, ainakin kymmen kertaa olen siitä kuvan ottanut, miksi? Mukavasti jytisi F Kasi nyt hyväpintaista tietä Kolppiin, siitä kasitielle, jota pitkin Öijan riteykseen, jonne käännyin. Mukavasti mutkitteleva tie vei seitsemälle sillalle, tosin vain kaksi siltaa ylitin nyt. Kokkolan läpi ajoin, en muuten, mutta pitihän nähdä miten Hakalax Bubille oli käynyt. Huonosti. Kasitiellä kohtalaisesti liikennettä, myös Karhin mutkatiellä! Kotona mukavalta lyhyeltä ajelulta kello neljätoista.

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Lämmintä piisaa.

 Tämä kuva otettu vajaa kaksiviikkoa sitten.
 Tässä jo kypsempi pelto.
 Kyllä sieltä kirkon piikki vilahtaa.
 Miten Käläviällä näin muhkeita tolppia?
 Pieni visiirinpesutauko Ullavanjärven pysäkillä.
 Toivottavasti kuvastakin näkyy, että on kuuma!

Sopivan lämmin iltapäivä, puolipilvistä, joutilasta aikaa, F Kasi liikenteeseen. Tähän kesään yllättävä fööni iski heti kun suoriuduin F Kasin kanssa tien päälle. Visiiriäkin sai raottaa ilmavirralle suotuisaksi. Kasitietä Kokkolaa kohti, Peitsolta Kälviälle, Ullavaan. Ali-Haapalalla tankkaus ja pienet ostokset. Kylläpä iski mukava kuumuus heti kaupan pihalla. Ja kylmästä kaupasta kun tulin ulos, vaikutelma korostui. Nyt on ajokesä parhaimmillaan. Niin oli kesä ja ajo hyvää, että päästelin Toholammin ohi Sieviä kohti. Tasaista satasta taivalsi F Kasi. Eihän siihen mitään tarvitse lisätä. Riittää, kun bensaa tankissa ja avointa tietä edessä. Kajaanitietä Kannukseen, Kaksoisraide alkaa olla loppusilauksia myöten valmis.
Kotiin ajoin pitemmän kaavan kautta, siis Kälviälle, sieltä kasitielle, Karhin mutkat jakokunnan tietä kotiin. Jakokunnan? Ei tahdo tuo Koivistonperäntien nimike tarttua millään!
Nyt sunnuntaina kiertelin näitä lähiseutuja, tuuli oli perjantaista viileämpää. Mukava ajella katsellen tuttuja maisemia, välillä vähän kapulan kiertoa, sekä soratie osuus, Alaviirre - Lohtaja! Ei ole paha ajettava F Kasi soralla. Mutta parempi tietenkin asfaltilla. Molemmissa hyvä!


keskiviikko 5. elokuuta 2015

Lyhyitä ajeluja

 Ainalin tieltä tällainen pilvikuva.


 Tällainen Honda majaili Ohtakarissa. Liukkaasti liikkui eilen kasitiellä.
 Ei mitään uutta pilvien alla.


 Kerran kesässä pitää ottaa Esan ja Seijan kämpästä kuva.
 Tällaisia odotti kun kotiuduin.
Olivat kai levähtelemässä, poikue.

Ei ole tullut kunnon ajosuoritusta pitkiin aikoihin. Ilmatkin olisivat suosineet, mutta aina jotain kottaraispöntön tekoa. Nyt täytyy ottaa niskasta itseä kiinni, ja pistää F Kasi kunnon koetukselle kilometrien nielemisessä.