sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Kevään ensimmäinen "ajoilma"

Sunnuntai aamuna 27 huhtikuuta ilman luonne lupasi hyvää, ajokelejä ajatellen. Puolipilvinen kostean leuto henkäys kävi läns-etelästä. Nyt olisi sopiva tilaisuus lähteä liikenteeseen. Ennen ajoon lähtöä nakkasin uudet jarrupalat eteen. Turhaakin turhempi toimenpide. Vanhoista paloista ei kulumista juurikaan havaittavissa. Jarrutuksissa toki eron huomasi, nämä uudet vinkuvat terssissä pari oktaavia korkeammalla kuin vanhat palat!
Tässä lähtövalmis Ksatanen. Mikäs tuolla päästellessä. Kokkolan kautta kurvailimme Ytterjeppoon, josta Alahämään.
Alahärmän betonikirkosta (olisiko sittenkin kivikirkko?) näppäsin kuvan. Ilma kuin silkkiä, lämpöäkin parikymmentä astetta.
Tästä paikasta olen ottanut jo kolmena kevääänä kuvan, miksikähän?
Lihakarja tullut haistelemaan kevään tuulia. Nämä kaksi kuvaa Voltin ja Kortesjärven väliseltä tieltä. Evijärvellä join kahvit. Vetelin kautta Kokkolaan ja kotiin.
Kokkolassa oli lämpöä vielä kahdeksantoista astetta, Lohtajalla vain neljätoista, josta putosi nopeasti kymmeneen. Kevättä tämä!




perjantai 25. huhtikuuta 2008

Ei sen kummempaa päämäärää

Teerijärvi
Emetinjärvi
25042008
Puoli viideltä starttasin Ksatasen, päätin käydä Kalajoella. Kokkolaa kohti kääntyi keula. Koukkaan Kälviälle, ja Ylivieskan kautta Kalajoelle. Jyväskylän tielle hyökkäsi Ksatanen. Ei hätää, ajelen Seljesen mutkat ensi kertaa tänä vuonna. Emetin järvellä ottelin kuvia. Perhon Oksakoskelta Vimpeliä kohti olisi aivan ajamatonta latua. Teerijärveltä löysimme itsemme. Ottelin kuvia. Tästä kun ajaa Evijärvelle kahaville, voi harkita jo kotiin päin kääntymistä. Kaustisilla ostin öljypurkin. Tohlammilta Sieviin olisi mukava kallistella hyväpintaista tietä. Kokkolasta ajelin rekan perässä kotiin. Mukava reissu siitä huolimatta.


keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Kuntaliitoksen inspiroimana


Juolahtipa mieleen, että näitä kylttejä ei enää vuoden kuluttua näy. Tuumailin, että pitäisi ottaa valokuvat tulevan suuren Kokkolan etäisimmistä tiekylteistä. Jokaisen ilmansuunnan äärikyltti. Pohjoisin löytyi pikaisesti, vähän päälle yhdeksänkilometrin ajon jälkeen.

Itäsimmälle kyltille tulikin matkaa jo yli seitsemänkymmentä kilometriä. Tämä paikka on Härkänevaa, Toholammin ja Ullavan välillä. Vaikka ojassa on lunta, ilma oli tällä kohtaa reissun lämpimintä, melkein kaksikymmentä astetta.
Tarkemmin karttaa katseltuani tulin siihen tulokseen, että tämä on myös alueen eteläisin kyltti!
Ali-Haapalalla kävimme tankilla ja kaupassa. Zetori oli päässyt Fergun kyytille.
ps. Tietääkö kukaan onko tuo Zetorin istuin tehtaan jäljiltä? Onko niissä ollut jokin pehmuste, vai ovatko heti uutena noita ilmastoituja malleja. Minä en ole koskaan muunlaista nähnyt?
ps. Pienen salapoliisi työskentelyn, ja Zetorimiesten-ja naisten haastattelun ansiosta selvisi, että tehtaalta tullessa istuimessa on ollut juuttikankaasta tehty, siankarvoilla! Täytetty pehmuste. Jonkinlaisilla remmeillä kiinni. Siankarva kuulemma hylkii vettä. Selvisi vielä, että kuvassa oleva on entisen Lohtolaisen, Hankkijallakin töissä olleen Korvelan Sepon uusin hankinta. Oli Nivalasta juuri kotiuttamassa kaveriksi jo kotona olevalla toiselle samanlaiselle. Olimme kuulemma tulleet kaupan ovella vastakkain, aika vain muokannut Seppoakin niin, etten tuntenut! Kumma ettei Seppo minua?
Jätetään tämäkin näkyviin, vaikka menetti eteläisimmän kyltin arvon tuolle itäiselle. Kaustisen ja Ullavan raja. Kauhava - Ylivieska tiellä.
Moneskohan kuva tästä jättiläisestä. Hyvä maamerkki kun lähestytään Pietarsaari - Alajärvi tien T-risteystä.
Gertdrusbroossa vielä jäitä! Sulaakin toki näkyi, enemmän kuin viimekerralla. Lämpömittari esitti seitsemän asteen lukemia. Taivas oli alkumatkasta pilvien peitossa. Aurinko alkoi paistaa Toholammin seutuvilla. Tuuli kuitenkin koleaa.
Aamun uutisista luin, että joku pilkkijä! Oli lähtenyt aamupilikille jossain näillä seuduin tuollaiselle jäälle! Viisi metriä rannasta, oli ukkeli holahtanut ketkupolkkansa kanssa jään läpi. Naapurit nosteli kuiville. Selekähän sietäis...

Kylttien etsimismatkan läntisin kyltti. Larsmon ja Kokkolan raja. Samalla maakuntaraja.

Näin oli kyltit löytyneet, hyvillä mielin suuntasimme kotia kohti. Mukavia ajokilometrejä kertyi kaksisataa neljäkymmentä seitsemän.

tiistai 22. huhtikuuta 2008

Tarkistin jäätilanteen huhtikuun toisenakolmatta.

Tällaiselta näytti tänä 08 huhtikuun 22 päivänä Ohtakarissa. Meri oli täysin sula.
Entäs viimevuonna. Ajelehtivia jäitä näkyi melkein joka puolella. Kylmemmän oloista.
2006 vuonna oli meri hyytävässä jäässä huhtikuun 23 päivä.
Mutta 2005 huhtikuun 22 päivä oli meri osittain sula. Kauempana näkyi valkoista jäätä.
Näihin edellisiin vuosiin verrattuna on meri "valmiimpi". Aikahan näyttää, löytyyko ajojäitä vielä tukkimaan sillan ympäristön. Ajokeli oli hyvä, ilma lämmin mutta leppoisaa se ei ollut. Ajelin vielä vanhaa tietä Marinkaisiin, oli jo ajettavassa kunnossa, hiekkaa ei pahemmin mutkissa. Kasilla kokeilin vähän männän nousua. Nousihan se!





perjantai 18. huhtikuuta 2008

Moottorin ja vaihteiston lämmittelyä

Laitetaan tähän alkuun viimevuodelta, 13 huhtikuuta otettu kuva. Jäässä silloinkin oli Norppa
Eihän tässä nyt näin pitänyt käydä. Norpanjärvi umpijäässä tänä vuonna 18 huhtikuuta.

Kevätpilikkijät puuttuvat. Eiköhän niitäkin ilmaantunut kun tarpeeksi kauan olisi jaksanut vartoa?
Ullavanjoen varressa linnut lauloi, aurinko lämmitti mukavasti.
Ei tuo nyt oikein kevät tulvalta näytä?
Mitenkähän isolla Jontikalla tuosta yli? Joku rohkea jättänyt ajosaappaitten jäljet lumeen!
Senverran reissua, että ölkit holahti mukavasti astioihin.

18042008
Ksatasen lahjomaton mittari, ja ajopäiväkirjamerkinnät kertoivat korutonta kieltä siitä, että olisi aika uusia öljyt. Ostin jo viime syksynä moottori-ja vaihteisto-peräöljyjä varastoon, joten vaihto käy näppärästi. Mutta, kone pitää saada kuumaksi ennen litkujen pois laskemista. Aurinko paistoi lämpimästi, mittari näytti 14 lämpöastetta, kun odottelin sopivaa ajankohtaa lähteä pyörähtämään pieni lenkki. Navetta kummitteli mielessä, kunnes Petra tokaisi. – Eihän meillä ole lehmiä, painu tielle vain- Niin yksinkertaista! Kälviällä pieni eäpäselvyys Ullavan suunnasta, joka sitten vaihtuikin Kannukseen meneväksi. Riipan jälkeen ilmestyi taustapeileihin pari henklöautoa ja pakettiauto. Edessä rekka. Ohittelin rekan pitkällä suoralla, ja koska suora oli pitkä, hölläsin vauhtia jo ennen ohi pääsyä. Muut seurasivat esimerkkiä. Seuraavana jurrasi farmari Volvo edessä maltillista yhdeksääkymppiä. Kohteliaana liikennöitsijänä päätin ohittaa Volvon ettemme olisi tien tukkona takana oleville. Mukavasti Ksatanen hyökkäsi Volvon rinnalle, ja muut seurasivat perässä. Nytkin oli niin pitkästi suoraa, ettei tarvinnut tehdä tavanomasta sadanneljänkympin ohitusta. Hyvä olikin etten tehnyt, kun palasin omalle kaistalle, ja katsoin tarkemmin peileihin, jouduin kysymään itseltäni: - miksi tuon Transitin katolla on taas sininen valolaitteisto?-
ST ykkösellä tankkasin, ajelin Kannuksen kautta Rekiläntielle. Tietä oli tasotettu Kannuksen päästä, ajelin kohtuullista yhdeksääkymppiä Norpan järveä kohti. Loppumatkassa alkoivat kissat taasen herätä talvihorroksista, ja nostella öljysoran pintaa tiellä liikkuvien kiusaksi. Ei kuitenkaan niin pahasti kuin viime keväänä. Norpan järvi oli jäässä! Muutenkin oudon kylmää huokui niillä seuduilla. Ottelin kuvia talvisesta maisemasta. Ullavalta Kälviälle tarvitsi ajaa vain muutama kilometri kun alkoi kevättää aivan eri tahtiin kun Norpalla. Pysähdyin kuvaamaan Ullavan /Kälviän jokea pieneltä sillalta. Vettä ei ollut tulvaksi asti.
Tätäkin tietä oli korjattu viime kesän jälkeen. Keveästi sujui ajo kasitielle, jossa vääntelin kaasua vähän reippaammin pienillä pykälillä. Piti saada lämpöä öljyihin niin, että valuisivat höylisti ulos. Öljyn laskemisessa on aina se jännitys, pitääkö sitä laskea lainkaan? Onneksi nyt kertyi viitisen litraa jäteöljyä, josta pienellä puhdistamisella pitäisi saada aivan kelpo voitelu-ainetta. Kaipa ne jossain senkin homman tekee. Tekniselle varikolla tuo litku pitänee kiikuttaa
.

torstai 17. huhtikuuta 2008

Pieni kropleema vaivannut koko yön.

Tapahtui, kun lähdin Gertrudsbron pysäkiltä etelään päin; Tuli mönkijä vastaan kovaa kyytiä. Nosti kättä? Häkellyin niin, että nostin takaisin? Mitä tästä sanoon käden noston 7 §, kohta mönkijät? Pääseekö, jos pesee käden petroolilla kaksi kertaa pävässä viikon ajan? Vert. "Käden nosto scootteria ajavalle kuljettajalle, § 7 / 2".

keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

Takatalvet takana?

Samasta paikasta, melkein kaksivuotta sitten 24 huhtikuuta -06 otettu kuva. Jäitä silloin enemmän, kuin.....
Tänävuonna, huhtikuun 16 päivän kuvassa.
No niin, säät on ennustettu, ja pyörä liikenteeseen. Kuten kuvakin kertoo ajelin 7-sillan tietä keskiviikko iltasella kymmenen asteen molemmin puolin olevassa lämpötilassa. Tuuli oli mennessä vastainen, taivas kirkas, ilma "kovaa" joten ajokeli ei aivan ihanne. Mutta tuollaisen pakollisen takatalven jälkeen vaikka puukkoja olisi tullut taivaalta, niin fiilinki pilvissä. Tästä on hyvä jatkaa. On se mukavaa puuhaa.

torstai 10. huhtikuuta 2008

Hätäilemmekö?

Jouluinen maisema huhtikuussa 2008
Ei sulaa lumi vielä näissä lämpötiloissa.
Tässä tänäaamuna14 huhtikuuta otettu kuva ei kerro totuutta, että lunta on tullut yöllä parikymmentä senttiä.
Mitä tästä pitäisi olla mieltä? Kuva otettu 13 huhtikuuta 2008. Huolestuttavaa?

Ehei, ei tämä kuva ole tänä aamuna otettu, vaan vuosi ja päivä sitten.
Onko tuota lunta enemmän tuossa kuvassa, kuin nyt?

maanantai 7. huhtikuuta 2008

Kelevoton takatalavi

Odottavan aika on pitkä!

Ei hyvältä näytä. Tämä viikko menee ilmojenkin puolesta ketuille. Ja jos tällainen kosteus jatkuu, ei auta, vaikka millaiset ajokelit olisi, motissa ollaan. Jospa soittaisi sepelimaakarin paikalle. Parempi kruusut selpelisä, ko koko pyörä lamppua myöten liejusa.

torstai 3. huhtikuuta 2008

Ostetaan paripyörät

Jos jollakin on myytävänä Ksataseen sopivat paripyörät, ilmoitus allekirjottaneelle hintapyyntöineen.
Pyörät lentorahtina. Pudotuspaikka merkitään. Help!