keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Pieni luova tauko.

Koska tuo kesä odottaa tuloaan, päätin olla ajamatta kolmeen viikkoon, josko se sinä aikana saapuisi. Näyttäisi jo siltä, että näin käy. Ja että päätös pitää häivymme niin kauaksi, ettei tule mieleenkään palata käynnistelemään pyöriä.
Hyödyksi tauko pitää käytää, koppaan F Kasin takarattaan kainaloon, kiikutan Vianorille uutta kumitusta varten. Sataseen on tulossa tauon aikana myös uusi starttirele, joten pientä puuhastelua sitten heinäkuun puolenvälin tienoilla. Alkukesä on ollut koleaa vetistä ja tuulista. Aivan kuin vuosi sitten. Palataan kolmen viikon päästä asiaan.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Pikavisiitti Norjaan. 5 - 7. 6. 2015

Tästä se lähtö tapahtui, pyörä pakattu jo edellisenä iltana.
Systeemillä ensimmäinen tankkaus. Grammo liittyi letkaan.
Tupoksen ABC,llä toinen tankkaus. Anssukin jo mukana.
Minnalla piipahdimme syömässä ja juomassa.
Grammo laittaa viihdekeskusta kuntoon. Tai korvatulppia?
Inarin järven pohjoisrantaa, tässä yövyimme ensimmäisen yön.
Norjalaisia Ape viisikymppisellä. Ei saa olla kiire, mutta eipä kastukaan.
Näätämöllä tankkaus, Norjan kallis bensa ei houkutellut.
Anssu kurkistaa Neidenin koskeen.
Alkoi pelottaa!
Pykeijan rantamaisemia.
Ryssänravun keitinsavut röyhyää.
Suomen pohjoisin huoltoasema. Nuorgamissa.  Anssu toimii bensapoikana.
Kauppareissulle Utsjoella.
Tässä vähän syötiin.
Jollekin joutilaalle pitkospuu polkua.
Humpsahtaa ei kannata.
Näin kävi Anssun kapulalle! Tämän jälkeen pistin omani visusti taskuun, joten kuvat jäivät tähän Käyrämön huoltoasemalla otettuun.

Kesäkuun viides, perjantai.  Aamulla aikaisin liikkeelle, kahdeksaksi Systeemille. Viileään aamuun jytisi F Kasi kuormattuna, tarpeellisella, ja.... ja myös tarpeettomalla tavaralla. Lista tarpeettomista tämän jutun lopussa. Säätiedotus lupasi kaikkea muuta, paitsi aurinkoista keliä. Tankkasimme Gammo  Suzukin, minä tietenkin F Kasin, jolla ensimmäinen pitempi matka tiedossa. Vaatetta oli päällä, paljon, pyörän laukussa ei sitten juuri enempää. Toholammille kurvailimme fiilingin noustessa, uskoisin, molemmilla. Anssu oli valmiina, Ducati pakattuna. Ei ollut AnssukaanHämeenlinnan reissua pitempää siivua vielä Ducatilla kokeillut. Päätimme, että emme pyri koko ajan näköyhteyteen, vaan sovimme etapit missä pysähdytään. Mutta melkein letkassa ajelimme tämän alkumatkan Tupoksen Abc,lle. Kun tankit oli täytetty, lähdimme eteenpäin.
Minnalla poikkesimme ja siellä oli ruokaa, sekä hyvät pullakahvit. Siitä olikin mukava jatkaa pohjoista kohti. Oulun ja Kemin välillä on tehty tietöitä, tuntuu, että matka on lyhennyt! Moottoritie alkaa jo paljon ennen Kemiä. Olimme sopineet seuraavaksi etapiksi Napapiirin huoltoaseman. Grammon kanssa ajoimme vähän matkaa yhdessä, kun koukkasimme joen itä-eteläpouolelle. Valajaskoskelta palasimme päätielle, kun tämä toisella puolen jokea oleva oli suljettu liikenteeltä. Rovaniemellä päin näytti taivas luopaavan vettä, pysähdyin pysäkille, laitoin muovit päälle. Nyt saa sataa. Ei se vielä varsinaisesti kastellut, pientä tihkua vain. Ilma oli hieman lämmennyt rannikon koleudesta. Napapiirille olivat pojatkin hetki sitten tulleet. Tankit jälleen täyteen,  etappina Saariselän Neste. Pojat häipyivät horisonttiin, kun laittelin rauhassa pyörää ja itseä ajokuntoon, olisihan tiedossa kunnon siivu. Nyt alkoi tuntua, että F Kasi on ennakoitua parempi matkapyörä. Vaikka ajoasento on tiivis, ei mitään puutumista esiintynyt. Porotutkan laitoin päälle Kemijärven tienhaarassa, muutaman näinkin, mutta kun olivat vielä talven jäljiltä harmaita, havainnot helppoja.  Poikien selkiä ei vain alkanut näkyä, vaikka pitelin mukavaa matkavauhtia yllä. Luottamus F Kasiin alkoi  kasvaa entisestään. En pysähtynyt ennen kuin Saariselän Nesteellä, ei siellä mitään poikia ollut? Tankkasin, katselin kännykkää, "Anssun pyörästä loppunut bensa 20 km ennen Saariselkää" ? Nyt mysteeri? Miten olin voinut ajaa sivu huomaamatta? Palasin takaisin, noin viisitoista kilometriä ajettuani pysähdyin, katsoin kapulaa, jossa luki, "olemme tulossa". Melkein heti tulivatkin. Grammon pyörästä olivat liruttaneet bensaa Ducatin tankkiin. Se mysteeri ratkesi siihen, että olin ohittanut pojat jo Sodankylässä, kun pistäytyivät kaupassa. Takaisin Saariseljälle ja Nesteelle. Pojat tankkasivat. Seuraava etappi olisi Hietaniemen leirintäalue Sevettijärven tien varressa. Ajelimme laumassa. Ilma tuntui paljon lämpimämmältä. F Kasi oli elementissään loivamutkaisissa kurveissa. Vaikka poroja silloin tällöin ehdin katsella myös mahtavia maisemia. Sevettijärven tie oli hyvässä kunnossa, samaa matkaa taittoi myös kaksi Ape 50 koppimopoa. Käännyimme leirintäalueelle, olimme soittaneet Saariselältä varmistuksen, että majoitus järjestyy. Norgen ukotkin tulivat Apeilla ja pystyttivät telttansa Inarinjärven rannalle. Kaikesta näkyi että ukkelit nauttivat hommasta. Niin mekin. Evästyksen jälkeen hiljeni kämppä jo ennen puolta yötä. Aamulla evästimme jälleen! Matkaan yhdeksän jälkeen. Etappina Näätämön huoltoasema. Tie oli sopivan mutkaista, eikä pinnassakaan moittimista. Ajofiilinki kohdallaan!
Tankkasimme, kävimme ostamassa vähän käsihyvää kaupasta. Valikoima tässä putiikissa oli suuren ostoskeskuksen luokkaa.  Nyt tulisi lyhyt etappi Norjan puolelle Näätämöjoen kosken partaalle. Söimme kosken pauhussa kaupasta ostamamme herkkupalat. Nyt olimme Norjassa, Etapiksi sovimme Pykeijan risteyksen. Anssu sinne ensimmäisenä ehti. Kun  olimme kaikki koolla, otimme suunnaksi Pykeijan kylän. Ajoimme paikkapaikoin korjattua kapeaa tietä mukavaa vauhtia, tämä on F Kasille tehty tie! Pysähdyimme rantalaiturille, muutamat kuvat raputehtaasta, ja Grammon opastuksella löysimme mukavan kahvilan, jossa rouva ja herra puhuivat sujuvaa suomea. Rouva olikin Suomesta. Tietenkin tilasimme kuuluisaa ryssänrapua, kahvin kanssa rapuleipä katosi pikavauhtia suihimme. Omistaja veteli toisessa huoneessa pianolla Helismaa Kärki tuotantoa niin laadukkaasti, ettei tehnyt mieli ampua pianistia! Pyörille kävelimme mukavassa auringonpaisteessa. Nyt Grammo ehdotti, että Hän jää vielä Pykeijaan ja kun Anssun pitää maanantaina töihin, päätimme jättää yhden kolmasosa porukasta tähän pieneen Norjalaiseen kylään. Toki Grammolla reitti valmiina Kautokeinon kautta Enontekijölle.  Anssun kanssa ajelimme takaisin Varangin vuonon tielle, kallistelimme hyvää kyytiä eteenpäin. Sadepilvet olivat edessä raskaina. Lisäsin vielä muovihousut jalkaan, turha riskeerata mitään. Tulihan sitä vettäkin, mutta ei hälyyttävästi. Pulmangista vasemmalle, Nuorgamissa tankkasimme Eurooopan monimutkaisimmasta mittari härvelistä. Anssu tuumasi joutua vakituiseksi mittarioppaaksi, kun  bensapumpun salaisuudet eivät auenneet asiakkaille. Paljon oli pyöriä tankeilla, ja bensakauppa kävi myös autoilijoiden avustamana.
Utsjoelle kurvailimme Tenojoen vartta, kävimme kääntymässä vielä kerran Norjan puolella, pitihän Saamensilta korkata. Anssu haki keitinvettä kaupasta! Ajelimme muutaman kilometrin päähän ja panimme viitteellisen lerin pystyyn tien levikkeelle.  Siinä kauppavesi kiehahti äkkiä bensakeittimellä, vesi Trangialta lainatussa astiassa. Syötyämme ja juotuamme jatkoimme matkaa kohti Kaamasta. Tämä tie kulkee melkein puuttomilla lakeuksilla, Maiseman avaruus, tien tasaisuus, pyörän rauhallinen varma käynti ja todella hyvät ajo-ominaisuudet virittelivät matkafiilingin melkein pilviin. Pilvet eivät olleet koko taivaan peittävät, vaan aurinkokin pilkisteli aina silloin tällöin. Nyt oli matkustaminen kohdillaan. Muutamat porot käppäili tien yli, mutta ei edes jarruja tarvinnut, pienempi pykälä riitti. Kaamasessa tankkasimme. Ajelimme rauhallista vauhtia ensin Inarin-sitten Ukonjärven rantaa etelää kohti. Ainut häiritsevä tekijä oli se että nyt olimme jo päättämässä reissua. Harvinainen tunne, normaalisti tässä vaiheessa tullee jo kiire kääntää kapulaa vähän reilummin. Sodankylässä käännyimme tutun majapaikan - Kolme Veljestä - pihaan, otimme huoneen, kamppeet sisään, Lähdimme melkein heti kylille etsimään hampurilaispaikkaa, Rolls oli mennyt kiinni jo seitsemätä! Yksi aukinainen pizzapaikka lötyi. Teimme ostokset. Majatalon keittiössä söimme hyvällä ruokahalulla liian isot pizzat! Taisi olla kello vasta yhdeksän kun olimme jo molemmat syvässä unessa. Aamulla heräsimme jo puoli kahdeksan aikaan. Anssu söi aamupalan, minä tyydyin kahviin. Ulos katsomalla varmistui edellisenä päivänä povattu ennuste: Sadetta ja tuulta koko sunnuntai puoleen Suomeen. Latasimme varusteet päälle, sadevaatteet olivat nyt pääosassa, hieman tarkemmin tuli katsottua sekin, ettei vuotokohtia jää matkaa haittaamaan.  Mutta kun pyörän päälle pääsimme, alkoi ajo heti maistumaan hyvältä. Sodankylän jälkeen sade väheni vähitellen muuttuen tihkuksi. Anssu jyräytti ohi muutaman kymmenen kilometrin jälkeen, annoin kadota horisonttiin. Jonkin ajan kuluttua näin että löi vilkun oikealle. Hiljensin, mutta kun ei näyttänyt olevan mitään hätää, käänsin kapulaa uudelleen. Ajattelin, että korjaa viihdekeskuksen johtoja tai jotain. Ennen Käyrämöä vilkaisin F Kasin polttoaine palkkia, oho... Sehän näytti, vajata tankkia! Miksi Anssu pysähtyi? Ajelin Käyrämön St ykköselle, tankkasin, samalla kuuntelin vanhemman herrasmiehen selitystä miksi hyvä ajopäivä jäi väliin. Oli ostanut pojalle auton, ettei se nyt aivan hukkaan  ollut päivä menossa.
Samalla Anssu soitti, olisi bensa lopussa. Minulla oli keitinbensaa niin paljon, että laskin sen riittävän siihen pariinkymmeneen kilometriin. Lähdin taaksepäin! Varalaskupaikalla kokeilin vähän männän nousua, jääköön nopeus salaisuudeksi, hyvin F Kasi kulki! Kaatelimme bensat Ducatiin, Heti oli moottori valmis kun Anssu tökkäsi muistilla varustettua startti katkaisijaa. Ajelimme Käyrämöön, jossa Ducati sai tankkinsa täyteen. Ennen Kemijärven risteystä alkoi vettä tulla jo tiheämmin. Ajelimme Napapiirille, kävimme Joulumaan myymälässä matkamuisto tulijais ostoilla. Päätimme etapiksi Tervolan Nesteen. Rovaniemellä tehdään tietöitä. Poikkesin väylältä ja ajelin sivukatuja pahimman kiermuntelun ohi. Anssu jatkoi suoraan. Olimme yhtäaikaa Kemintien päässä. Anssu siirtyi keulaan, annoin Hänen mennä, ajelin hiljalleen autojonon perässä. Kun satanen alkoi, ohitin jonon, pääsin hyvään matkavauhtiin. Vettäkin tuli, mutta ei vielä tulvimalla. Nesteellä tankkasimme, joimme kuumat kahvit. Annoin Anssun mennä menojaan, ennenkuin lähdin F Kasilla tienpäälle. Vaikka olosuhteet oivat märät, ei fiilinki kadonnut mihinkään. Ehkä osasyynä täysin pitävä sadevarustus. Visiiristä pyyhkäsin silloin tällöin vedet pois. Sade ja tuuli yltyivät koko ajan. Ohittelin matelevia autoja, ei kestänyt kauaa kun alla oli uusi Kemin ohittava moottoritie. Vettä kaatoi kunnolla, etuoikealta tuleva tuuli yritti riepotella, mutta F Kasi tuntuu olevan täysin tunteeton sivutuulelle. Liikennettä oli paljon, mutta se ei haitannut. Pian oli jälleen moottoritie alla, nyt pitempi pätkä. Nopeudeksi riitti hieman yli satanen, autot kulkivat jotain kahdeksaa kymppiä, näkyi että pakettiautoja meinas tuuli riepotella. Tupoksen Abc,llä Anssu oli jo tankannut, liruttelin minäkin tankin täyteen. Joimme tässä reissun päättäjäiskahvit. Nyt olisi viimeinen etappi edessä. Sade ja tuuli olivat, jos mahdollista vieläkin yltyneet. Sukelsimme sekaan. Limingassa Anssu kääntyi Ylivieskaan päin, minä jatkoin kasitietä. Koko ajan satoi ja tuuli, tuuli ja satoi. Kotona olin viiden maissa, hanskat ainoat jotka todella märät. Mutta kahvalämmittimet pitivät kädet lämpiminä sateesta huolimatta. Myös päällä ollut huomioliivi oli ottanut vettä itseensä, ei kuitenkaan niin paljon kuin luulin.
Tällä reissulla oli ajoilma koko ajan kylmemmällä puolen mitä normaalisti näillä reissuilla on ollut. Kuitenkaan se ei haitannut vähääkään. Lisäsi vain yhden kokemuksen muistojen joukkoon. Anssu ja Grammo ihanteellisia matkakumppaneita, jokainen pärjää soolona, kuitenkin huolehditaan toisista kun tarvetta tulee. Kiitos pojat!
Nyt se lupaamani lista tarpeettomasta kamasta. Koska ilma oli heti alusta asti kylmää laitoin kaikki vaatteet päälle! Vain yhdet housut olivat takalaukussa. Periaate, vähennetään, jos tulee kuuma. Ei tullut.  Olympus kameralla otin vain viisi kuvaa. Harkitsen pois jättämistä. Keitintä käytimme vain kaksi kertaa, koska majapaikoissa on keittomahdollisuudet, harkitsen pois jättämistä. Ruokaa oli aivan liikaa, sekä hieman väärän laista. Myslin ja nuudelit jätän pois, nuudelit korvaan lämpimillä kupeilla. Anssulla oli pussikeittoa, johon kaadetaan kuuma vesi, harkintaan.
Mitä mukaan mökkireissuille: makuupussi. sandaalit. parit batteryt. Visiirin pesuaineet. ym???

ps. Grammo ajoi Pykeijasta Tenon vartta Kaamasen tielle, jonka sivuun laittoi leirin, yöpyi sunnuntaita vasten yön siinä. Sunnuntaina ajeli Kautokeinon kautta Enontekijön Hettaan josta varasi hotellin maanantain vastaiseksi yöksi. Maanantaina ajeli kotiin. Vältti näin tuon saderyöpytyksen jonka me saimme sunnuntaina.